© Shutterstock

Kloden er fuld af plastik

Produktionen af plastik stiger år efter år. Fire ud af fem kilo plastik er aldrig nogensinde blevet nedbrudt eller genanvendt, og findes derfor stadig på lossepladser eller i naturen

3. august 2017 af Berit Viuf, Illustreret Videnskab

Bøffen er pakket ind i plastik, låget på to-go-kaffen ligeså. Og sørme om ikke en god del af hjemmets møblement indeholder plastik. Plastik er praktisk og billigt, men også problematisk, fordi det nedbrydes så langsomt.

Massefremstillingen af plastik begyndte i starten af 1950’erne og siden er den årlige produktion steget og steget hvert eneste år.

I det første studie nogensinde af verdens totale plastikproduktion, -forbrug og skæbne, viser forskere, at der i løbet af plastikkens 70-årige historie, er fremstillet omtrent 8.3 milliarder ton.

70 år gammel plastik i naturen

Kun 9 procent af den totale produktion blev genanvendt, 12 procent blev nedbrudt, mens størstedelen, 79 procent (6,5 mia. ton), stadig er at finde på Jordens overflade.

Det svarer til, at for hvert nulevende menneske er der 0,9 ton plastik på lossepladser og i naturen.

Bortset fra stål og cement, er plastik det materiale, som vi har produceret allermest af nogensinde. Stål og cement bruges mest i byggeri, men plastik bruges mest til emballage, og bliver til affald næsten med det samme.

Nødvendigt med indsats

Og tallene stiger. Forskerne estimerer, at der i 2050 vil ophobes 12 mia. ton plastikaffald, hvis ikke der gøres en alvorlig indsats for at øge genanvendelsen eller biodegraderingen.

Forskerne påpeger, at budskabet ikke er, at vi skal udfase plastik helt. Men det er vigtigt at overveje forbruget, så det giver mening, når vi vælger et plastikprodukt frem for et produkt der nemt kan nedbrydes eller genanvendes.

Måske er du interesseret i ...

Læs også