Læs bøger og lev to år længere

Godt nyt for læserne. Bøger er ikke bare tidsfordriv, de er direkte livsforlængende, hvis du læser mindst 30 minutter om dagen.

19. august 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

Et kapitel om dagen er den rene livseliksir.

Det konkluderer en undersøgelse fra Yale University, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrifte Social Science and Medicine.

Og undersøgelsen bringer godt nyt til læserne. Helt konkret, at de har en “23 måneders overlevelsesfordel” i forhold til ikke-læsere.

Altså lever læsere knap to år længere end dem, der ikke læser jævnligt.

En halv time om dagen

Undersøgelsen giver også opskriften på den sunde og livsforlængende læsevane.

Du skal læse mindst 30 minutter om dagen – 3,5 timer om ugen – for at opnå den positive effekt af sidevendingerne.

Undersøgelsen omfatter 3635 mennesker på 50 år eller ældre, og af dem levede læserne altså i gennemsnit to år længere end ikke-læserne. Det gav læserne 23 % mindre risiko for at dø i de 12 år, hvor forskerne fulgte forsøgspersonerne.

Bøger – altid bøger

Undersøgelsen forklarer ikke, hvordan læseentusiasme og levetid hænger sammen, men den bakker op om tidligere forskning, som peger på, at læsning er som styrketræning for hjernen og stimulerer og styrker bl.a. hjernens sprogforståelsescenter.

Læsning er også tidligere blevet kædet sammen med mere empati.

Men det er ikke helt lige meget, hvad du læser. Undersøgelsen fra Yale viser, at der er betydeligt større fordele ved at læse bøger frem for magasiner og aviser.

Måske er du interesseret i ...

Læs også