Hvorfor får Solen mig til at nyse?

Ca. en fjerdedel af alle mennesker nyser, når de udsættes for skarpt lys. Fænomenet kaldes den fotiske nyserefleks eller ACHOO-syndromet. Personer med dette arvelige syndrom vil nyse – ofte gentagne gange – hvis de får stærkt sollys eller elektrisk lys i øjnene. Præcis hvordan lys fremtvinger nys, er ikke kendt til fulde, men de fleste eksperter er enige om, at svaret skal findes i det autonome nervesystem, altså de reguleringer i kroppen, som er uden for vores bevidste påvirkning.

Ca. en fjerdedel af alle mennesker nyser, når de udsættes for skarpt lys.

Fænomenet kaldes den fotiske nyserefleks eller ACHOO-syndromet. Personer med dette arvelige syndrom vil nyse – ofte gentagne gange – hvis de får stærkt sollys eller elektrisk lys i øjnene.

Præcis hvordan lys fremtvinger nys, er ikke kendt til fulde, men de fleste eksperter er enige om, at svaret skal findes i det autonome nervesystem, altså de reguleringer i kroppen, som er uden for vores bevidste påvirkning.

Et almindeligt nys udløses af irritation i næsen, der opfanges af nerver i næsehulen og sender signal til hjernen om at nyse. Men et "lys-nys" kan udløses ved, at signalerne blander sig med signaler fra en anden refleks, nemlig pupilrefleksen.

Den sørger for, at vores pupiller trækker sig sammen for at beskytte øjnene, når der kommer stærkt lys på nethinden. Fordi kanalerne, hvorigennem de to reflekser sender deres elektriske signaler, ligger tæt på hinanden, kan det ske, at de blander sig.

Én teori går endog på, at de to reflekser ligefrem deler kanal hos "sol-nysere".

Spørg os:

Har du et spørgsmål til NG’s eksperter? Send mail til [email protected]. Kun spørgsmål, der bringes i bladet, bliver besvaret og præmieres med et flot verdenskort.

Måske er du interesseret i ...

Læs også