Kan helt små spædbørn virkelig dykke?

Er det virkelig rigtigt, at små spædbørn pr refleks kan dykke - uden at få væske i svælget?

Ja, babyer har en medfødt refleks, kaldet dykkerefleksen, som lukker luftrøret, når der kommer væske ned i svælget – dog ikke, hvis det er modermælk.

Kemiske receptorer tæt ved stemmebåndet registrerer væsken og sender besked til hjernen om at lukke strubelåget tæt over luftrøret. Samtidigt daler hjertets pumpefrekvens markant, blodtrykket stiger, og blodet bliver omdirigeret fra arme og ben til hjernen, hjertet og lungerne. Alt sammen har til formål at spare på ilten.

Under vandet vil barnet reflektorisk lave svømmebevægelser, og når det kommer op af vandet igen, vil det – også reflektorisk – synke. På den måde sørger refleksen for, at vand i svælget sendes ned i spiserøret og ikke i luftrøret.

Refleksen styres af hjernestammen og er aktiv, indtil barnet er omkring seks måneder gammelt. Derefter overtager storhjernen styringen, så barnet bevidst kan lukke af, hvis det sluger vand.

Spørg os:

Har du et spørgsmål til NG’s eksperter? Send mail til [email protected]. Kun spørgsmål, der bringes i bladet, bliver besvaret og præmieres med et flot verdenskort.

Måske er du interesseret i ...

Læs også