Hvorfor får man hjernefrys?

Kender du det der med at man får ondt i hovedet, eller hjernefrys, man spiser is eller kyler en kold drik ned for hurtigt? Her er forklaringen på hvordan fænomenet opstår.

6. december 2012

Alle, der har tyllet en kold drik ned eller spist is meget hurtigt, har oplevet det: en smerte bag tindingerne og panden, et såkaldt hjernefrys. Tilstanden er kortvarig og har længe været et fysiologisk mysterium. Nu tyder ny forskning på, at smerten skyldes en ændring i blodtilførslen til hjernen.

Forsker Jorge Serrador fra et sundhedscenter i USA, som behandler krigsveteraner, undrede sig over, at mange af hans patienter led af kronisk hovedpine, og besluttede at undersøge årsagen. For hurtigt at fremkalde hovedpine hos deltagerne fik han dem til at drikke isvand gennem et sugerør, så strålen ramte ganen.

Jorge Serrador kunne se, at blodet strømmede hurtigere igennem en pulsåre, der sender blod op til forsiden af hjernen, lige før hovedpinen satte ind. Strømmen af blod skaber et tryk i kraniet, og det er det, der giver hjernefrys. Når trykket falder igen, måske idet ganen bliver varmere, letter hovedpinen også. Jorge Serrador tror, at lignende ændringer i blodgennemstrømningen også kan ligge til grund for migræne og andre slags hovedpine.

Måske er du interesseret i ...

Læs også