Hjernen: nu også i farver

Hjerneforskere opfinder metode til at skabe 3D-billeder af nerveforbindelserne i hjernen.

12. juli 2011

Vi omtaler ofte cellerne i hjernen som "de små grå" og forbinder dem med intelligens. Men for hjerneforskerne handler det også om den hvide substans, den filtrede masse af nervefibre (også kaldet aksoner) og de netværk, som flytter information mellem områder i hjernen.

Vores hukommelse, tanker, følelser – det, som gør os til dem, vi er – stammer fra disse nervefiberforbindelser. Indtil for nylig havde vi dog ingen metode, der kunne vise og afkode nervernes baner i levende personer.

Sådan er det ikke længere, for Van Wedeen, som er professor ved Harvard University, har opfundet en metode, hvormed man kan skabe farvekodede 3-d-billeder af nerveforbindelserne ved at følge bevægelsen af vand langs med fibrene. Hver tråd repræsenterer tusindvis af nervefibre. (Hjernen på billedet herover er fra en rask voksen).

Nu har amerikanske forskere fået en projektbevilling på over 200 millioner kr., så de med den nye scanningsteknologi kan oprette et bibliotek med billeder af hjernens kredsløb af nervefibre. Man mener, at denne kortlægning vil kunne afsløre, hvordan hjernen reagerer på indlæring, alderdom osv. Data fra projektet kan muligvis også bidrage til at udvikle behandling af autisme og skizofreni.

Måske er du interesseret i ...

Læs også