Ensomhed ligger i dine gener

Din genetiske arv spiller en afgørende rolle i forhold din følelse af ensomhed gennem livet, viser ny kæmpeundersøgelse fra USA.

6. oktober 2016 af Nanna Vium / Illustreret Videnskab

En følelse af at være udenfor, isoleret og alene med sig selv og sine tanker.

Ensomhed er et kæmpe problem for millioner af mennesker verden over og kan invadere tilværelsen i både korte og lange perioder – nogle gange uden åbenlys eller forklarlig grund.

Men nu har en gruppe forskere fra blandt andet University of California fundet ud af, at en del af svaret på den helbredstruende tilstand skal findes i vores genetiske ophav.

Folk reagerer forskelligt

Ved at analysere genetik- og helbredsoplysninger fra mere end 10.000 amerikanere opdagede forskerne, at arvelighed er ansvarlig for mellem 14 og 27 procent af en persons tendens til at føle sig ensom gennem livet.

Hvilket, ifølge forskerne, kan være med til at forklare, hvorfor vi reagerer forskelligt på samme sociale situation.

”To mennesker med det samme antal tætte venner og familie, kan opfatte deres situation helt forskelligt. Den ene synes måske, det er tilstrækkeligt, mens den anden føler sig ensom,” lyder det fra Abraham Palmer, der er psykiater ved University of California i San Diego og forskningsleder bag undersøgelsen, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Neuropsychopharmacology.

Vil udpege gener

Ifølge ham er næste vigtige skridt at finde ud af, præcis hvilke specifikke genvariationer, der gør mennesker særligt disponible for ensomhed gennem livet, så vi i fremtiden bliver bedre til at udpege tendensen og behandle de psykiske mén, der kan lægge sig i kølvandet på den smertefulde følelse.

Måske er du interesseret i ...

Læs også