Forskere er tæt på at forhindre forkølelse med simpel vaccine

Opskriften på en ny vaccine mod forkølelse er enkel. Faktisk så enkel, at en af forskerne bag mixturen er overrasket over, at der ikke er nogen, der har tænkt på det før.

6. oktober 2016 af Karine Kirkebæk / Illustreret Videnskab

I den kolde tid kan den ene forkølelse nærmest afløse den anden.

Og det er der en god grund til. For hvert år er der op til 100 forskellige rhinovirusser i omløb, der alle kan gøre os forkølede.

Målet for forskerne var derfor at lave en vaccine, som kunne ramme hele paletten af virusser – som hver især giver os en forskellig form for sygdom, men som alle havner under den samme paraply: forkølelse.

Cocktail indeholder 50 virusser

Derfor har forskerne helt enkelt lavet en vaccine med små doser af 50 forskellige rhinovisser.

"Det er overraskende, at ingen har tænkt på så simpel en løsning i løbet af de seneste 50 år," siger Ph.D. i pædiatri Martin Moore fra Emory University i USA.

Vacciner fungerer normalt ved at tage en lille smule af sygdommen og sprøjte den ind i kroppen, så immunsystemet kan danne antistoffer mod sygdommen.

Når vi så bliver smittede med en forkølelse, genkender immunsystemet den – fordi den har set den før – og hurtigt producere antistofferne, der effektivt kan bekæmpe sygdommen, inden vi får symptomer.

Menneskeforsøg er næste skridt

Vaccinen er ikke en kur mod forkølelse – desværre. Men hos mus og makakaber har den vist gode resultater i forebyggelsen af forkølelser.

Efter at have fået et skud af vaccinen kunne forskerne se, at dyrene havde produceret antistoffer mod samtlige 50 rhinovirusser.

Forskerne har nu planlagt nye forsøg for at se, om forsøget kan gentages i mennesker – for dermed at forhindre, at vi bliver syge, hvis vi fx bliver nyst i hovedet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også