Det gør fysisk ondt at blive afvist

Hjernen hos mennesker, der er blevet brændt af, afslører, at afvisning er årsag til fysisk smerte.

31. marts 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

Måske kan ord gøre lige så ondt som fysiske slag og stød: I hvert fald fremkalder afvisning i kærlighedslivet fysisk smerte, hævder en ny undersøgelse af hjerneaktivitet.

Tidligere undersøgelser har vist, at simuleret følelsesmæssig afvisning muligvis har forbindelse til et netværk af områder i hjernen, der bearbejder smertens betydning, men ikke selve den sansemæssige oplevelse.

Nu viser MR-hjernescanninger af personer, der er blevet brændt af i virkelighedens verden, "aktivering af hjerneområder, der rent faktisk er forbundet med følelsen af smerte", siger Edward Smith, medforfatter til undersøgelsen og psykolog på Columbia University i New York.

Undersøgelsen

Ved hjælp af foldere uddelt rundt omkring på Manhattan og annoncering på bl.a. Facebook rekrutterede Edward Smith og hans kolleger 40 deltagere.

Samtlige frivillige havde ifølge deres eget udsagn inden for de seneste seks måneder gennemgået en "uønsket afslutning af et forhold".

Mens de befandt sig i en MR-scanner, blev forsøgspersonerne bedt om at kigge på fotos af deres ekspartnere og tænke over at blive afvist.

Når de gjorde det, lyste de dele af deres hjerner op, der bearbejder fysisk smerte – nærmere bestemt den sekundære somatosensoriske cortex (hjernebark) og den bagvedliggende insular cortex – viser undersøgelsen.

Det gør ondt at blive brændt af

Undersøgelsen er ikke et "ægte socialt eksperiment. Vi kunne ikke styre, hvem der havde oplevelsen af at blive afvist, og hvem der ikke havde", bemærker Edward Smith.

"Dette gælder enhver undersøgelse, som benytter sig af en aktivitet, der er sket uden for laboratoriet," siger han.

"Der er altid mulighed for, at [en ukendt faktor] hos de personer, der er blevet afvist, er årsag til det særlige mønster, vi ser."

Alligevel er resultaterne slående, siger Edward Smith, især fordi holdet analyserede 150 andre eksperimenter med hjernescanninger af negative følelser – angst, bekymring, vrede, sorg – og fandt, at ingen af disse følelsesmæssigt smertefulde oplevelser aktiverer hjernens fysisk-sensoriske områder på samme måde som en uønsket afslutning af et forhold.

"Måske er der noget særligt ved at blive afvist."

Undersøgelsen af de smertefulde afvisninger blev offentliggjort denne uge i det amerikanske forskningsmedie Proceedings of the National Academy of Sciences.

Måske er du interesseret i ...

Læs også