4 grunde: Derfor skal vi kramme mere

Et godt kram kan føles rart og redde selv den sureste regnvejrsdag. Men hvad du måske ikke ved er, at kram og berøring også har en lang række positive effekter på dit helbred.

30. august 2016 af Nanna Vium / Illustreret Videnskab

Der er de akavade, de kammeratlige og de mere dybfølte.

Kram findes i mange forskellige afskygninger, og det er ikke os alle, der er lige vilde med at uddele dem.

Men noget tyder på, at der er god grund til at være generøs, når det kommer til at invitere dine medmennesker ind i et godt favntag.

Der findes nemlig flere videnskabelige grunde til, at kram – og gerne mange af dem – burde være en obligatorisk del af en travl hverdag.

1. Kram er godt for dit hjerte

via GIPHY

Det er en velkendt talemåde, at man kan føle sig varm om hjertet, hvis man modtager et inderligt kram.

Men vidste du også, at kram og kærlig berøring kan være den rene medicin for dit hjerte?

En undersøgelse af forskere fra blandt andet University of North Carolina-Chapel Hill viser, at selv kram af relativ kort varighed kan have positiv og beskyttende indflydelse på hjertets sundhed.

Kram og berøring fra din partner lige inden en stress-situation kan nemlig sænke dit blodtryk og hjerteslagsfrekvens markant.

2. Kram beskytter mod sygdomme

via GIPHY

En undersøgelse fra Carnegie Mellon University i USA viser, at hyppige kram kan hjælpe dig med at holde forkølelser og andre sygdomme fra døren.

Forskerne spurgte mere end 400 forsøgsdeltagere, hvor mange kram de havde modtaget over en to til tre ugers periode og sammenholdte efterfølgende med deres modstandsdygtighed over for sygdomme.

Her fandt forskerne frem til, at hyppige kram kan være med til at beskytte mod sygdomme og infektioner og mildne graden af sygdomssymptomer.

3. Kram udløser lykkehormoner

via GIPHY

Undersøgelser har vist, at et godt kram – gerne på mere end 20 sekunder - kan udløse et kemisk bombardement af såkaldte glædes- eller kærlighedshormoner i hjernen.

Blandt andet hormonet oxytocin, der også populært kaldes krammehormonet. Oxytocin dannes i hjernens hypothalamus og er blandt andet kendt for at danne vedvarende sociale bånd mellem de personer, der krammer eller på anden måde har hud-til-hud-kontakt.

Mænd har et lavere niveau af oxytocin i hjernen end kvinder, og derfor viser en nylig undersøgelse fra University of California også, at særligt mænd kan have stor fordel af at give deres venner et klem og på den måde hæve oxytocin-niveauet, så de bliver modstandsdygtige over for stress og får et længere og sundere liv.

4. Kram kan lindre dødsangst

Frygten for døden kan ramme os alle, men personer med lavt selvværd kan være særligt ramte af dødsangst.

En undersøgelse fra VU University i Amsterdam der blev publiceret i tidsskriftet Psychological Science i 2014, viser, at kram og berøring kan lindre dødsangst hos personer med lavt selvværd. Ifølge forskningsleder, Sander Kool, er selv flygtige og tilfældige berøringer nok.

Måske er du interesseret i ...

Læs også