3 grunde: Derfor er B-mennesker overlegne

Hvis snooze-knappen er din bedste ven, og du helst bruger de tidlige nattetimer på alt muligt andet end at ligge i din seng, er der godt nyt. Du kan nemlig være en særlig overlegen udgave af den menneskelige race.

23. august 2017 af Nanna Vium / Illustreret Videnskab

Det er de færreste af os, der ligefrem nyder lyden af en alarmklokke, der hvæser os ind i ansigtet tidligt om morgenen.

Men nogle mennesker er lidt hurtigere til at finde vej til snooze-knappen og give sig selv lov til at blive liggende under den varme dyne - 10, 20, 30 minutter længere. Måske som resultat af, at sengetiden heller ikke blev overholdt aftenen før.

Er du en af dem, skal du hverken føle dig doven eller slå dig selv i hovedet over din slatne rygrad.

Ifølge videnskaben er der nemlig flere grunde til, at du skal være glad for dit rebelske søvnmønster.

1. Du er mere intelligent

Du kan godt begynde at bryste dig af din evne til at holde dynen kropsvarm om morgenen og bruge de sene nattetimer på at høvle amerikanske serier.

En undersøgelse af mere end 1000 teenagere udført af forskere fra University of Madrid viser nemlig, at natugler, der har svært ved at få fødderne ud af sengen om morgenen, blandt andet har større sandsynlighed for at score højere karakter i en induktiv ræsonnement-test sammenlignet med deres morgenfriske modsætninger.

En test, der har vist sig at give et godt billede af generel intelligens intelligens og akademiske evner.

En anden undersøgelse af forskere fra blandt andet University of Sydney med voksne forsøgsdeltagere delte samme konklusion.

”Vores resultat indikerer, at natugler, modsat hvad folk måske tror, med større sandsynlighed har en højere intelligenskvotient,” lød det dengang fra ledende forsker Richard D. Roberts i en udgave af det videnskabelige tidsskrift Personality and Individual Differences.

2. Du er mere kreativ

En undersøgelse med overskriften ’Derfor er natugler mere intelligente’ af forskere fra blandt andet University College London tager udgangspunkt i, at kreativitet ofte kommer af en ikke-konventionel tilgang til tingene, som gør, at man finder på alternative løsninger.

En del af konklusionen er, at mennesker, med et mere ukonventionelt sovemønster ofte også er mere kreative.

En anden undersøgelse lavet på ansatte i US Air Force viser, at ’aftentyper’ er markant bedre til såkaldt lateral tænkning end ’morgentyper’ – også selvom testen foregår tidligt om morgenen.

Lateral tænkning er det, man populært ville kalde ’at tænke ud af boksen’ og ofte associeret med kreativ problemløsning.

3. Du tjener flere penge – og ejer en bil

”You snooze you lose”, lyder en populær talemåde. Men ifølge videnskaben kunne det ikke være mere forkert.

En undersøgelse af mere end 1000 voksne mænd og kvinder udført af forskere fra blandt andet University of Southampton viser, at natugler som oftest har en højere indkomst end de morgenfriske – og i øvrigt også har større sandsynlighed for at eje en bil.

>> IQ-TEST: Test din IQ i Illustreret Videnskabs store, gratis IQ-test

Måske er du interesseret i ...

Læs også