Spørgsmål 2 - Hvor er ebola på vej hen?

Hvor er ebola på vej hen?Virussen har også været på rejse med levende menneskekroppe. Vi ved, at den kom fra Liberia til Dallas i USA med nu afdøde Thomas Eric Duncan, fra Liberia til Nigeria med nu afdøde Patrick Sawyer og fra Sierra Leone til Spanien med to spanske præster og missionærer, som også begge er døde, efter at de var blevet evakueret for at modtage behandling.

27. oktober 2014

Hvor er ebola på vej hen?

Virussen har også været på rejse med levende menneskekroppe. Vi ved, at den kom fra Liberia til Dallas i USA med nu afdøde Thomas Eric Duncan, fra Liberia til Nigeria med nu afdøde Patrick Sawyer og fra Sierra Leone til Spanien med to spanske præster og missionærer, som også begge er døde, efter at de var blevet evakueret for at modtage behandling.

Den er også blevet ført til blandt andet Oslo, London, Paris, Hamburg, Frankfurt, New York og Oslo med smittede mennesker, for størstedelens vedkommende sundhedspersonale og nødhjælpsarbejdere, der var blevet bragt hjem for at blive behandlet.

Kan ebolavirus blive luftbårent?

Men lige så bekymrende som virussens geografiske spredning er dens rejse igennem det evolutionære landskab. Muterer den på måder, der kan gøre den farligere for mennesker? Er der risiko for, at den vil kunne overføres gennem luften ligesom influenza, SARS-virus eller forkølelse?

At ebola skulle gå hen og blive luftbåren, er det ultimative skrækscenario, men sandsynligheden er næsten forsvindende lille af grunde, som Laurie Garrett, seniormedlem af USA’s udenrigsråd med speciale i global sundhed, har argumenteret overbevisende for i en artikel i Washington Post for nylig. Hvad der på nuværende tidspunkt er en væskebåren virus, der lejrer sig i overfladeceller i kredsløbssystemet, vil ikke nemt kunne omdanne sig til en virus, der angriber de bittesmå luftsække i lungerne.

”Det er et genetisk spring, der hører hjemme i science fiction,” skrev Laurie Garrett.

Virussen bliver formentlig ikke luftbåren, men det er ikke utænkeligt, at den vil kunne forbedre sine evolutionære muligheder på andre måder og blive mindre synlig og mere flygtig.

Vi må udrydde Ebola 2014, før virussen lærer for meget om os.

Måske er du interesseret i ...

Læs også