Spørgsmål 1 - Hvor kommer ebolavirussen fra?

Hvor kommer ebolavirussen fra?

27. oktober 2014

Hvor kommer ebolavirussen fra?

Udbruddet begyndte i starten af december 2013 i en landsby ved navn Meliandou i det sydøstlige Guinea, ikke langt fra grænserne til både Liberia og Sierra Leone. Det første kendte tilfælde var et toårigt barn, der døde 6. december efter at have haft feber, opkastninger og sort afføring. Barnets mor døde en uge senere, og derefter fulgte en søster og en bedstemor – alle med symptomer, der omfattede feber, opkastning og diarré. Herfra spredte udbruddet sig til andre landsbyer via mennesker, der havde været på plejebesøg eller havde deltaget i begravelser.

Ikke før marts, tre måneder senere, alarmerede lokale myndigheder Guineas sundhedsministerium om disse klyngevise udbrud af en besynderlig, dødelig sygdom ude på landet. På det tidspunkt var antallet af tilfælde begyndt at stige hastigt som følge af overførsel mellem mennesker. Men kæden af indbyrdes forbundne tilfælde rejser spørgsmålet om den oprindelige kilde. Hvordan blev det første barn sygt?

Frugtflagermus under mistanke

Ebola er en zoonotisk virus, hvilket betyder, at infektionen kan overføres fra dyr til mennesker. Zoonosen kan leve sit normale liv i et såkaldt værtsdyr, hvor den ubemærket kan opholde sig i lang tid uden at forårsage symptomer.

Værtsdyret for ebolavirus er stadig ukendt – selv efter at man i 38 år, altså siden det første udbrud i 1976, har forsøgt at identificere det – men en eller flere slags frugtflagermus, heriblandt Hypsignathus monstrosus, er under mistanke. Der lever Hypsignathus monstrosus i det sydøstlige Guinea. Og det er muligt, at nogen har dræbt en for at få mad og taget den med til Meliandou, hvor barnet er blevet smittet, enten ved direkte kontakt med flagermusen eller ved at få virussen fra en voksens hænder.

Hvorfor er disse fakta og formodninger vigtige? Fordi de er påmindelser om, at ebolavirus er hjemmehørende i skovene i Ækvatorialafrika. Den vil aldrig blive udryddet, så længe disse skove eksisterer, medmindre værtsdyret bliver udryddet (ikke anbefalelsesværdigt), eller bliver kureret for virusinfektionen (ikke sandsynligt). Virussen kan trække sig tilbage og gemme sig i årevis, men før eller siden vil den dukke op igen som følge af en uheldsvanger kontakt mellem mennesker og værtsdyr. Og så vil den brede sig iblandt os på ny. Alle tanker og al planlægning omkring hvordan vi kan forsvare os mod ebolavirussygdommen i fremtiden, må tage højde for den kendsgerning.

Måske er du interesseret i ...

Læs også