Ebola virus

På sporet af en seriemorder: Kan ebola mutere og blive mere dødelig?

Dette års udbrud af ebola-virussygdommen i Vestafrika har haft et større omfang end alle hidtidige epidemier. Kan ebola mutere og blive mere dødelig? Få svaret på, hvorfor vi skal have udryddet Ebola 2014, før virussen lærer for meget om os.

24. oktober 2014 af David Quammen - National Geographic Daily News

For 40 år siden var Ebola blot navnet på en flod. Det var et mindre vandløb, der ikke var specielt truende og flød gennem det nordlige Zaire, ikke langt fra det landsbyhospital, hvor det første kendte udbrud af en ny virussygdom havde fundet sted. Den nye virus blev opkaldt efter floden, og nu er ”ebola” blevet synonymt med død, elendighed og frygt for smitte.

Dette års udbrud af ebola-virussygdommen i Vestafrika har haft et større omfang end alle hidtidige epidemier, og en stor del af opmærksomheden har med rette samlet sig om, hvordan sygdommen i den grad har kunnet løbe løbsk.

Bag spørgsmålet gemmer sig tre andre spørgsmål, der er mindre indlysende, mere komplicerede og helt afgørende, hvis man vil anskue ebola i et større perspektiv: 1. Hvor kommer virussen fra? 2. Hvor er den på vej hen? 3. Hvad bliver det næste, der sker?

Vi gør klogt i at overveje disse spørgsmål, samtidig med at vi reagerer på de daglige overskrifter, opfordrer vores ledere til mere helhjertet handling og støtter de organisationer (f.eks. Læger uden Grænser), der så modigt bekæmper epidemien i Vestafrika.

Om David Quammen

David Quammen skriver freelance for National Geographic og er forfatter til bl.a. Spillover og The Song of Dodo. Hans nye bog, Ebola: The Natural and Human History of a Deadly Virus, udkommer på forlaget W. W. Norton i næste uge.

Måske er du interesseret i ...

Læs også