Multiresistente bakterier
© Shutterstock

Multiresistente bakterier: Så farlige er de

De muterer hastigt, kan ikke behandles og er livsfarlige. Multiresistente bakterier er ifølge WHO en kæmpe trussel mod menneskeheden, og vi skal gøre en indsats nu, hvis vi skal bremse dem.

23. marts 2017 af Babak Arvanaghi

Forskere fra Harvard University har filmet E.coli-bakterier vokse i en kæmpe petriskål, som indeholdt områder med forskellige doser antibiotika.

Videoen, som du kan se herunder, viser, hvordan bakterierne i løbet af 11 dage muterer og bliver immune overfor den kraftigste antibiotika-koncentration. 

Kraftig medicin slår fejl

De resistente bakterier er ifølge verdenssundhedsorganisation WHO et kæmpe problem for menneskeheden.

Bakterierne opbygger resistens over for den tilgængelige antibiotika i takt med, at vi prøver at behandle dem.

I 10 lande – herunder Sverige og Norge – er der registreret tilfælde af gonoré, som ikke kan behandles med den kraftigste antibiotika, vi har til rådighed.

Bakterier er livsfarlige

Den resistente stafylokok-bakterie MRSA slår 64 pct. flere smittede ihjel end den ikke-resistente type, og multiresistent tuberkulose ramte knap en halv million mennesker i 2014.

Men det største problem ved bakterierne er de følger, de får for vores sundhedsvæsen: Operationer og kemoterapi bliver livsfarlige, fordi risikoen for smitte med bakterierne undervejs er høj.

Ifølge WHO er faren fra de resistente bakterier så stor, at der skal reageres nu. Både fra offentlige organer og samfundet som helhed.

Ny antibiotika på vej

De seneste 30 år har vi ikke udviklet nye typer antibiotika, men i begyndelsen af 2016 gjorde forskere et fund, som på sigt kan redde os.

I en jordprøve fandt de et antibiotisk middel, Teixobactin, som muligvis kan udvikles til en helt ny type medicin. 

Måske er du interesseret i ...

Læs også