Miltbrand vakt til live efter 75 år i dvale

Et udbrud af miltbrand hærger Sibirien. Den frygtede bakterie har ligget i dvale i den frosne jord, men klimaforandringer har vakt den til live igen.

15. august 2016 af Babak Arvanaghi

Mindst 90 personer er indlagt, og en 12-årig dreng er død i et udbrud af den frygtede sygdom miltbrand i det nordvestlige Sibirien. Grunden til det voldsomme udbrud skal findes i det stadig varmere klima.

Miltbrand-sygdommen skyldes anthrax-bakterien. En særdeles hårdfør bakterie, som kan gå i dvale og overleve i århundreder, inden den bliver aktiv igen.

Sandsynligvis stammer smitten fra liget af et inficeret rensdyr eller menneske, som har været frosset ned i den sibiriske permafrost. Men pga. usædvanligt høje sommertemperaturer er ligene tøet op, og bakterierne vakt til live.

I dvale siden 1941

Ifølge de russiske myndigheder har bakterierne i det nuværende udbrud ligget i dvale siden seneste store udbrud i 1941, fordi de har været nedfrosset.

Da det inficerede lig er tøet op, er bakterierne “vågnet" og har spredt sig til de lokale rensdyrflokke, hvor over 2300 dyr allerede har måttet lade livet. Derfra er smitten nået mennesker, som har spist vildt-kød.

Udbruddet har især ramt et nomadefolk, som hører hjemme på Yamal-halvøen i det nordvestlige Rusland.

Militæret er sat ind

Miltbrand kommer i flere typer – udbruddet i Sibirien rammer fordøjelseskanalen. Symptomerne er bl.a. blodig diarré, blodigt opkast, kvalme og mavepine. Sygdommen kan behandles med antibiotika, og omkring 60 % af dem, der bliver behandlet, overlever.

I Sibiren er en militærenhed med speciale i biologisk krigsførelse sat ind for at stoppe infektionen i at brede sig.

Måske er du interesseret i ...

Læs også