Grafik: Se hvordan ebola spreder sig

Siden marts har udbruddet af ebolavirus raset i Vestafrika. Her får du en grafik, der viser, hvordan ebolavirus har spredt sig siden det første tilfælde blev konstateret.OBS: Tallene i denne artikel er senest opdateret d.15. oktober.

22. oktober 2014 af Kelsey Nowakowski - Xaquín G.V. - Jason Treat - Maggie Smith - Anna Scalamogna and Lauren James. NG staff: Edward Benfield - Daily news

Ebola: Udbruddet spores

Siden marts har udbruddet af ebolavirus smittet 8995 mennesker og været skyld i 4492 dødsfald i Vestafrika. De seneste uger har USA og Spanien meldt om de første indførte tilfælde, hvilket har øget internationale spekulationer om, hvordan virussen kan bremses. I mangel af en godkendt behandling kæmper Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for at standse en epidemi, der har ført til flere tilfælde og dødsfald end alle de foregående ebolaudbrud til sammen.

Hvor har sygdommen spredt sig?

Det første tilfælde dukkede op i Guinea i begyndelsen af december 2013, men forskere identificerede ikke ebola som årsagen før marts. Virussen, der har mange symptomer til fælles med kolera og malaria, unddrog sig sundhedsmyndighedernes opmærksomhed, indtil en læge bemærkede, at mange patienter led af hikke – et typisk tegn på ebola. I de fire måneder, hvor den var upåagtet, havde sygdommen tid til at sprede sig i Guinea. Se grafikken i galleriet i toppen. Her kan man se sygdommens udvikling uge for uge, og at den for alvor tog til fra midten af august.

Den mest dødelige art …

Zaire-stammen af ebolavirus, som er skyld i det nuværende udbrud, er sygdommens mest dødbringende stamme. Med en dødshyppighed på omkring 50 pct. – den spænder fra 39 pct. i Sierra Leone til 64 pct. i Guinea – har den allerede dræbt 4492 mennesker. Over halvdelen af dødsfaldene er indtruffet i Liberia, med en nylig stigning i antallet af tilfælde i landets hovedstad.

… af en dødelig sygdom

Siden de første udbrud i Afrika i 1976 har tre af de fem arter af ebolavirus tegnet sig for alle de sygdomstilfælde, der ses herunder: Sudan, Bundibugyo og Zaire-arterne. En fjerde art (Taï Forest) var årsag til et enkelt, ikke-dødeligt tilfælde i Elfenbenskysten i 1994. En femte (Reston) er indtil videre ikke blevet overført til mennesker.

Måske er du interesseret i ...

Læs også