Dværgvækst hæmmer kræft

Manglende hormon hos dværge beskytter mod kræft.

16. oktober 2013

Nicolas Añazco er 17 år og 1,14 m høj. Han er fra Ecuador og lider af en sjælden dværgvækst kaldet Larons syndrom. Nicolas vil aldrig blive så høj som sine kammerater. Til gengæld vil han med stor sandsynlighed heller ikke udvikle de alvorlige sygdomme, som typisk rammer mennesker, når de bliver ældre.

"Vi griner, fordi ved ved, at vi er immune over for kræft og sukkersyge," fortæller Luis Sanchez, som er 43 og ligesom Nicolas har Larons syndrom og er fra El Oro-provinsen i Ecuador.

Det er måske nok lidt af en overdrivelse af de seneste videnskabelige resultater. Men under forsøg på University of Southern Californa fandt cellebiolog Valter Longo, at blod fra de ecuadorianske patienter ser ud til at beskytte menneskeceller mod kræft fremkaldt i laboratoriet.

Ét hormon kan være skyld i kræft

Hvilken magisk ingrediens indeholdt deres blod?

"Ingen," siger Valter Longo. Faktisk var det fraværet af noget, der var den afgørende faktor: et hormon kaldet IGF-1.

Blodet beskyttede mod kræft, fordi det indeholdt usædvanligt lidt IGF-1, der spiller en vigtig rolle for børns vækst, men fremmer også kræftsygdomme og har regulerende indflydelse på stofskiftet.

Det er næppe så enkelt, at man ved at styre mængden af ét hormon i menneskets blod kan udskyde kræft eller andre sygdomme, men IGF-1 bliver ved med at dukke op inden for den forskning, der beskæftiger sig med menneskets levetid.

Og imens vi venter på svarene, kan Nicolas Añazco og andre med Larons syndrom glæde sig over, at de nok slipper for kræft og sukkersyge og med stor sandsynlighed lever længere end de fleste.

Måske er du interesseret i ...

Læs også