Hvem opfandt tændstikken?

Idéen til tændstikkens går flere hundrede år tilbage. Men det var en svensker, der endte med at tage patent på sikkerhedstændstikken, som vi kender den i dag.

Ideen til tændstikken skal nok findes i 1600-tallet, hvor man opdagede, at fosfor og svovl bryder i brand, når man gnider dem sammen. Men udviklingen kom først for alvor i gang i starten af 1800-tallet, hvor kemikere eksperimenterede med at fremstille selvantændelige træstykker.

Franskmanden Jean Chancel var en af de første, der opdagede, at en sats af blandt andet kaliumklorat og sukker antændtes, når man dyppede den i svovlsyre – dyppetændstikker. Andre tidlige tændstikker involverede flasker med fosfor og andre emner og var besværlige og farlige.

I 1820’erne blev den første strygetændstik solgt i London. Satsen bestod af kaliumklorat, antimonsulfid og svovl, som antændtes, når man trak den mellem to stykker sandpapir. I 1830’erne begyndte man at bruge hvid, eller gul, fosfor sammen med svovl i satsen, som var så letantændeligt, at det tændte ved strygning mod enhver ru overflade, men på grund af giftighed blev hvid fosfor forbudt i tændstikfremstilling i 1906.

I 1840’erne opdagede kemikere, at hvid fosfor kan omdannes til det mindre giftige rød fosfor, og i 1844 tog svenskeren G.A. Pasch patent på sikkerhedstændstikken, der kun antændte, når man strøg den over en strygeflade med rød fosfor. Fyrtøjets dage var for alvor talte.

Måske er du interesseret i ...

Læs også