Hobitternes undergang: Havde mennesket en finger med i spillet?

Nye udgravninger afslører, at den mystiske, indonesiske 'Hobbit', Homo floresiensis, uddøde langt tidligere end først antaget. Og vores forfædre havde måske en finger med i spillet.

8. april 2016 af Andreas Ebbesen Jensen

Menneskearten 'Homo Floresiensis' nåede aldrig at gnubbe deres behårede skuldre med det moderne menneske på den indonesiske tropeø Flores. Eller i hvert fald ikke særligt længe.

Nye udgravninger og dateringer af knoglerne fra det 'hobbit'-lignende fortidsmenneske, der blev opdaget i grotten Liang Bua i 2003, afslører, at 'hobbitterne' ikke som først antaget levede for 12.000 år siden, men for minimum 50.000 år siden.

Mennesket som hovedmistænkt

Spørger man forfatterne bag studiet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature, er det sandsynligvis ikke tilfældigt, at hobbitterne forsvandt omkring den tid, hvor de første moderne mennesker dukkede op i Australien.

"For mig er det helt store spørgsmål: Ville hobbitterne være uddøde, hvis ikke mennesket var gået i land på Flores? Og her er svaret nej. Vi var sandsynligvis den afgørende faktor i deres udryddelse," siger lederen af studiet, professor Bert Roberts ved University of Wollongong, Australien, til Reuters.

Vi skal lære af fortiden

Da der ikke er fundet beviser for, at moderne mennesker har eksisteret på øen Flores tidligere end for 11.000 år siden, kan forskerne endnu ikke bevise, at vores forfædre var skyld i 'hobbitternes' undergang.

Forskeren Matthew Tocheri, der også har arbejdet med udgravningerne, håber dog, at spørgsmålet vil blive besvaret i fremtiden. For vores egen skyld.

"Vi er nødt til at forstå, hvorfor de (Homo Floresiensis, red) uddøde og vi overlevede, hvis vi skal blive i stand til at træffe bedre beslutninger for, hvordan vi tager bedre vare på planeten og hinanden i fremtiden," siger han til hjemmesiden Live Science.

Måske er du interesseret i ...

Læs også