Forsker skærer håret af for at overleve

Forskeren Nalini Nadkarni måtte skære håret af i 45 meters højde. Hun sad i skovens trætoppe og studerede planteliv og dyr, da håret pludselig satte sig fast.

15. april 2014

Jeg har studeret de planter og dyr, der lever i skovenes trætoppe, i 30 år. Det er som at klatre i bjerge – der er altid en vis fare involveret i at klatre i træer. Men når man gør det hver dag, kan man godt glemme, at man befinder sig over 30 m oppe. Det kan føles som en ganske almindelig skovtur, når man spiser sin frokost højt oppe i trækronerne.

Fletning i karabinen

Tidligere bandt jeg mit lange hår i to fletninger, som jeg satte fast bag på hovedet, så de ikke kom i vejen, men en dag glemte jeg at fastgøre dem. Jeg mærkede et træk i mit reb omkring 1 m under mig. I løbet af sekunder var rebet så stramt, at min kind blev presset op imod det. Rebet går igennem en metalkarabin, som ved hjælp af friktion hjælper en til at kontrollere bevægelsen, når man lader sig glide nedad. Min fletning sad fast i karabinen, og den trak mere og mere i mit hår og gjorde mere og mere ondt.

Identiteten sidder i håret

Jeg forsøgte at trække mig selv op og hive min fletning fri. Det var umuligt. Efter fem minutter tænkte jeg, at jeg var nødt til at skære den af. Mit lange hår havde altid været en stor del af min identitet. Min far var fra Indien, og der forbindes hår med skønhed og ære. Men min fædrene arv fyldte mindre, da jeg hang der.

Fletning på museum

Jeg holdt fast i rebet med én hånd, stak den anden hånd i lommen, trak min lommekniv op og begyndte at skære. Da de sidste hår var skåret fri, faldt al min vægt tilbage i selen, og min fletning faldt til jorden. Jeg lod mig glide ned til jorden og samlede den op. Vi havde et museum med sjove ting, vi havde fundet i trækronerne, så jeg føjede min fletning til udstillingen for at minde mig selv om, hvor vigtigt det er altid at bevare koncentrationen – ikke mindst når man befinder sig 45 m over skovbunden.

Nalini Nadkarni

Legatmodtager fra National Geographic.

Siden 1888 har national geographic støttet mere end 10.000 ekspeditioner og forskningsprojekter for at bidrage til vores viden om jorden, havet og himlen.

Ekspertise Skovbiolog

Sted Costa Rica

Måske er du interesseret i ...

Læs også