Sukkerchok, der feder og dræber

Sukker i store doser er ikke bare tomme kalorier - det er gift, siger forsker

Vi har nok alle hørt om fedmeepidemien, der især har ramt USA, men også breder sig med hast til vores del af verden. Forekomsten af svær overvægt herhjemme er også steget markant inden for de seneste årtier, på trods af at fedtindtaget i en årrække har været faldende.

Ifølge Sundhedsstyrelsen regnes godt 47 % af den voksne danske befolkning nu for overvægtige med et Body Mass Index (BMI) på 25-30, mens 10-13 % danskere er svært overvægtige - med et BMI på 30 eller derover.

Sukker bliver til fedt

Den væsentligste årsag til det er sukker, og især fruktose, mener nyrespecialist Richard Johnson ved University of Colorado i Denver, USA, og flere andre eksperter. Sucrose eller strøsukker er sammensat af lige dele glukose og fruktose, hvor sidstnævnte er den type sukker, der findes naturligt i frugt. Det er også det, der giver strøsukker den lækre sødme. Richard Johnson forklarer, at mens glukose forbrændes af celler overalt i kroppen, nedbrydes fruktose primært i leveren. Indtager man for meget af det, for eksempel i form af hurtigt omsættelige kulhydrater i læskedrikke og slik, nedbryder leveren fruktosen og producerer fedtstoffer kaldet triglycerider.

Fedtstoffer kan føre til diabetes

Nogle af disse fedtstoffer bliver i leveren, som efter langvarig påvirkning kan ophobe fedt og få nedsat funktion. Men en masse af triglyceriderne presses også ud i blodet. Med tiden stiger blodtrykket, og vævet bliver stadig mere resistent over for insulin. I et forsøg på at rette op på tingene producerer bugspytkirtlen mere insulin. Til sidst opstår en tilstand kaldet metabolisk syndrom, der er karakteriseret ved fedme, især omkring taljen, for højt blodtryk og andre stofskifteforandringer, der - hvis de ikke holdes i skak - kan føre til type 2-diabetes (også kaldet gammelmandssukkersyge) med øget risiko for hjerteanfald.

Sukker er gift

For nylig har USA’s hjerteforening, American Heart Association, sluttet sig til koret af stemmer, der advarer mod for meget tilsat sukker i kosten. Om end med den begrundelse, at sukker er kalorier uden nogen ernæringsmæssig værdi. Richard Johnson og hans kolleger indvender, at det rammer ved siden af målet. For meget sukker er ikke kun tomme kalorier – det er gift. "Det har intet med kalorier at gøre," siger endokrinolog Robert Lustig fra University of California. "Sukker er et giftstof i sig selv, når det indtages i store doser."

Læs meget mere

Hvorfor hungrer vi sådan efter sukker, hvis det er så skidt for os? Download hele artiklen gratis, og få svaret her:

Når du klikker på download-knappen, bliver du bedt om at logge ind. Hvis ikke du allerede er registreret som medlem af natgeo.dk, bliver du bedt om at oprette en profil. Det tager et minut og er ganske gratis.

Sukkerrus

En gennemsnitsdansker indtager mellem 20-37,6 kg tilsat sukker om året - afhængigt af, hvordan man opgør det. Til sammenligning indtager en gennemsnits­amerikaner 35 kg tilsat sukker om året - over 95 gram om dagen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også