Spå din fremtid i kaffegrums

I Tyrkiet drak man kaffe et godt stykke tid før drikken blev kendt i Europa. Allerede for omkring 500 år siden grundlagde man den tradition, der stadig er indbegrebet af tyrkisk kaffe. Kaffen males fint og koges i en lille kande, som hedder cezve, og så hældes den direkte op i koppen til servering. Det betyder, at der kommer en del kaffegrums med, og det skabte tidligt en anden tyrkisk kaffetradition, som har bredt sig til andre dele af verden. Det var tyrkerne, som fandt ud af, at man kan spå i kaffegrums.

25. juli 2013

I Tyrkiet drak man kaffe et godt stykke tid før drikken blev kendt i Europa. Allerede for omkring 500 år siden grundlagde man den tradition, der stadig er indbegrebet af tyrkisk kaffe.

Kaffen males fint og koges i en lille kande, som hedder cezve, og så hældes den direkte op i koppen til servering. Det betyder, at der kommer en del kaffegrums med, og det skabte tidligt en anden tyrkisk kaffetradition, som har bredt sig til andre dele af verden. Det var tyrkerne, som fandt ud af, at man kan spå i kaffegrums.

Fænomenet er ifølge forskere ved Bilgi University i Istanbul lige så gammelt som tyrkisk kaffe, og det lever i bedste velgående. Men det er vigtigt at følge reglerne. Man må kun drikke af koppen fra én side. Når man er færdig og der kun er grumset tilbage i bunden, lægges underkoppen med bunden i vejret oven på koppen. Det skal holdes tæt sammen, og man hæver det til brysthøjde, fører det rundt nogle gange i en cirklende bevægelse imod urets retning, og vender så koppen om, så grumset løber ned i underkoppen.

Før man løfter koppen er det vigtigt at ønske noget, og først da kigger man på de aftegninger, kaffegrumset har lavet på koppens indersider. Folk med stor indsigt i emnet kan aflæse en masse ting af kaffegrumset, mens almindelige mennesker med et mere overfladisk kendskab til kunsten mere bruger det som en god måde at være sammen på. Lige som med horoskoper er det ikke alle, der tror fuldt og fast på spådomme fra kaffehusene, men for mange tyrkere er hele ritualet blevet et sjov omgangsform, når man nu alligevel sidder og hygger sig over kaffen.

Måske er du interesseret i ...

Læs også