Ris: Nye sorter bliver fremtidens føde

Ris, der kan dyrkes på tørre marker. Hvede, der tåler saltholdig jord. Og en rodknold, der trives i næringsfattig jord. Disse afgrøder er nogle af fremtidens afgrøder, som skal efterspørgslen fra den stigende globale befolkning.

3. januar 2013

Ris er den vigtigste næringskilde for over 50 % af Jordens befolkning, og efterspørgslen stiger. Jord og vand er efterhånden mangelvarer, og derfor overgår meget af produktionen til dyrkning på tørre marker i stedet for traditionelle overrislede marker.

Bjergris giver ofte en ringere høst end sumpris, men forskere er ved hjælp af traditionel planteforædling ved at udvikle sorter, der giver øget udbytte på tørre marker. De forsøger også genetisk at ændre kornets fotosyntese, så det vokser bedre med mindre vand.

De nye rissorter gør det muligt for bønder at dyrke afgrøden i koldere og tørrere områder såvel som i sumpede lavlandsområder. I Etiopien har det for eksempel betydet at risproduktion er steget fra 15.460 til 887.400 ton på blot fem år.

I Australien har man krydset moderne hvede med en gammel sort, som bedre tåler salt. Kunstvanding øger nemlig indholdet af salt i jorden, og det påvirker planters evne til fotosyntese. Den nye hvedesort har forøget Australiens høstudbytte i saltholdig jord med 25 %.

En varmeglad knold

Kassava trives i næringsfattig og tør jord og er ifølge en ny undersøgelse den afrikanske afgrøde, det bedst kan betale sig at dyrke i et klima med stigende temperaturer. En temperaturstigning på 1°C kan øge udbyttet af kassava i Østafrika med 10 %.

Måske er du interesseret i ...

Læs også