Kafferitualet i Etiopien

En klassisk kop kaffe i Etiopien tager tid. Det gamle kafferitual er vigtigt for etiopiere, og selv om man i vore dage snupper sig en hurtig kop, ligesom i resten af verden, ligger der noget helt særligt i kaffen på den traditionelle facon. Kaffen menes jo at stamme fra Etiopien, så derfor er der ikke så lidt national stolthed i kaffedrikningen. Det hele tager to eller tre timer. Når der skal brygges kaffe, mødes hele familien om det, og man inviterer naboer og venner med. Kaffen bliver lavet på glødende trækul i en særlig kande, der hedder en jebena.

25. juli 2013

En klassisk kop kaffe i Etiopien tager tid. Det gamle kafferitual er vigtigt for etiopiere, og selv om man i vore dage snupper sig en hurtig kop, ligesom i resten af verden, ligger der noget helt særligt i kaffen på den traditionelle facon. Kaffen menes jo at stamme fra Etiopien, så derfor er der ikke så lidt national stolthed i kaffedrikningen.

Det hele tager to eller tre timer. Når der skal brygges kaffe, mødes hele familien om det, og man inviterer naboer og venner med. Kaffen bliver lavet på glødende trækul i en særlig kande, der hedder en jebena.

Men først forberedelserne. Man sætter sig i ring omkring bålet, på et tæppe af friskplukkede blomster og græs. Så males bønnerne, og mens aromaen breder sig, brænder man røgelse for at gøre det hele endnu mere velduftende.

Så sættes jebena’en over ilden, og den første omgang kaffe serveres i små kopper uden hank. Første servering hedder abol bunna. Så kommes der mere vand i jebena’en, og så er tona bunna, den anden servering, godt på vej. Imens går snakken, og så laves tredje servering, der hedder baraka – velsignelsen.

Kafferitualet består af tre kopper kaffe, og det betragtes som meget uhøfligt at nøjes med en eller to kopper.

Måske er du interesseret i ...

Læs også