Hvor mange lider af gluten-allergi?

Det antages at ca. 1% af den europæiske befolkning ikke kan tåle gluten. Årsagen er sandsynligvis et overdrevent indhold af gluten i den vestlige diæt.

Vi ved ikke, præcis hvor mange der lider af gluten-intolerans – eller cøliaki – men det antages, at det er ca. 1% af den europæiske befolkning. Det er dog muligt, at langt flere end dem, der har diagnosen, lider af det uden at vide det.

Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor kroppen reagerer på gluten, som var det et giftstof. Ingen kan helt nedbryde gluten, som er et protein i hvede, rug og byg. Tidligere tiders mennesker spiste ikke korn, så vi udviklede ikke evnen til at nedbryde gluten. De fleste kan udskille resterne af gluten som affaldsstof og have det fint, men det kan folk med cøliaki ikke. En af skurkene er et overdrevent indhold af gluten i den vestlige diæt, siger Joseph Murray fra Mayo-klinikken i USA.

I dag foretrækker landmænd proteinrige kornvarianter, der giver et højt afkast, og bagere kan lide mel med et højt glutenindhold, da det giver en bedre konsistens, f.eks. er pizzadej og burgerboller tit tilsat ekstra gluten. Men ikke kun brød indeholder gluten. Det tilsættes også til krydderier som antiklumpningsmiddel og kødpålæg for at øge proteinmængden.

Måske er du interesseret i ...

Læs også