Frankrig forbyder madspild i supermarkeder

Som det første land i verden har Frankrig vedtaget en lov, der gør det ulovligt for landets supermarkeder og madproducenter at smide mad ud.

9. februar 2016 af Andreas Ebbesen Jensen

Mere brød og vin til alle!

Frankrig har som det første land i verden vedtaget en lov, der forbyder supermarkeder at destruere fødevarer, som tidligere er røget i containeren, fordi de nærmede sig sidste salgsdato.

Loven, der blev enstemmigt vedtaget i det franske parlament onsdag den 7. februar, tvinger landets store supermarkedskæder til enten at donere deres usolgte madvarer til velgørende organisationer, eller sende det på kompostdyngen.

Overtræder supermarkederne den nye lov, kan de ansvarlige se frem til bøder på op til en halv million kroner eller fængselsstraf.

1,3 milliarder tons mad kasseres

Frankrig kasserer årligt 7,1 millioner tons mad, men de er langt fra de eneste syndere i Europa.

Ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation tegner EU-landene sig tilsammen for et årligt madspild på 89 millioner tons.

På verdensplan er tallet oppe på svimlende 1,3 milliarder tons om året. Det er nok til at brødføde 3 milliarder mennesker.

STORT TEMA: MAD TIL ALLE!

"Kampen er kun lige begyndt"

Vedtagelsen af den nye lov mod madspild er en kæmpe sejr for den græsrodsbevægelse, der i flere år har kæmpet for at få politikerne til at gøre noget ved landets massive madspild.

En af dem er lokalpolitikeren og aktivisten Arash Derambarsh, der sidste år startede underskriftsindsamlingen ‘10 millioner franskmænd vil ikke gå sultne i seng’.

For ham betyder den nye lov dog ikke, at det er tid til at læne sig tilbage og slappe af.

“Kampen er kun lige begyndt. Nu skal vi bekæmpe madspild i restauranter, bagerier og skole- og firmakantiner”, siger han til den britiske avis The Guardian.

Måske er du interesseret i ...

Læs også