Excentrisk fysiker inspirerer Tintin

Hergé brugte den schweiziske fysiker Auguste Piccard som inspiration, da han skabte den åndsfraværende professor Tournesol i tegneserien Tintin.

25. april 2013 af Hans Henrik Fafner

Den schweiziske fysiker Auguste Piccard var på mange måder billedet på den skøre opfinder. Han ville studere den kosmiske stråling i den øvre atmosfære, og bruge dette til at udbygge Albert Einsteins relativitetsteori.

Til dette formål måtte han højt op, og byggede derfor en trykkabine i aluminium. Han monterede den under en kæmpe brintballon.

Den 27. maj 1931 lettede han fra den tyske by Augsburg. Med sig om bord havde han sin assistent, Paul Kipfer, og lige fra start var der problemer på den vilde tur. Mens de to var ved at gennemtjekke fartøjet en sidste gang, så de byens skorstene passere forbi nedenunder, og indså, at de allerede var lettet. De baksede med et kviksølvudslip, og oppe i højderne var de ved at ved at blive kvalt, fordi de ikke havde ilt nok med. De nåede dog 15.785 meter op og var dermed i stratosfæren, så en tilfreds Piccard kunne leve med, at landingen heller ikke gik helt som planlagt. Det var meningen, at de skulle være landet blødt i Adriaterhavet, men i stedet bragede de ned på en gletcher i de østrigske Alper.

Piccard var begejstret og fortsatte sine ballonflyvninger. Det blev til i alt 26, og i midten af 30erne nåede han 23 kilometer op, inden han skiftede retning i sin forskning. Ved at anvende samme teknik som i sine ballongondoler begyndte han nu at konstruere dybhavsfartøjer sammen med sin søn, Jacques.

Den belgiske tegner Hergé, har senere fortalt, at Auguste Piccard var forbillede, da han konciperede den åndsfraværende professor Tournesol til den populære tegneserie om Tintin.

Måske er du interesseret i ...

Læs også