Chip i babyer skal sladre om vanrøgt

I 2017 skal alle nyfødte i den svenske by Norrtälje chippes efter blot et døgn. Chippen skal måle hormonniveauer hos babyerne og alarmere kommunen, hvis de er for lave.

31. marts 2016 af Babak Arvanaghi

Psykiske lidelser, indlæringsbesvær og dårlig tandhygiejne – alt sammen er problemer, der er i kraftig vækst blandt børn fra 0-5 år i den svenske by Norrtälje ca. 70 km nord for Stockholm.

Det får nu myndighederne til at skride ind.

Ifølge socialdirektør i Norrtälje Kommune, Hasse Borg, skyldes en stor del af problemerne forældrenes manglende omsorg for deres børn. Det skriver flere svenske medier.

Chip måler lykkehormoner

Som et forsøg vil kommunen derfor i hele 2017 udstyre alle nyfødte – anslået til ca. 500 børn – med en chip, som kan måle hormonniveauer i babyernes krop. Chippen er designet til bl.a. at kunne måle lykkehormonerne oxytocin, dopamin og endorfin.

Det gør den ved, løbende at tage blodprøver med særligt udviklede mikrofiltre, som kan skelne mellem de forskellige hormoner i blodet.

Chippen er kun en smule større end et riskorn. FOTO: Hormony Inc.

Taskforce holder øje

De indsamlede data bliver derefter omsat til en elektrisk strøm, som sender signaler til en modtagerenhed uden for barnets krop, og sendt videre til en særlig taskforce, der er nedsat af kommunen til lejligheden.

Taskforcens primære opgave er at overvåge de indsamlede data og holde øje med niveauet af lykkehormoner.

Hvis niveauet af endorfin, dopamin og oxytocin falder, og niveauet af stresshormoner som fx adrenalin og kortisol stiger, er det et tegn på, at barnet mistrives. I disse tilfælde griber taskforcen ind med en socialforebyggende indsats.

Chip indopereres kort efter fødslen

Indopereringen af chippen sker senest fem timer efter fødslen, da det ifølge chippens udvikler Hormony Inc. giver de mest sikre måleresultater.

Chippen er så lille, at den kan opereres ind under huden ved hjælp af en kanyle i den ene balde – det gør ikke mere ondt end en vaccine.

Norrtäljes årgang 2017 kommer til at bære rundt på chippen til omkring fem-årsalderen, hvor den vil blive fjernet igen.

OBS: Dette var aprilsnar

Måske er du interesseret i ...

Læs også