Virtual reality kan dæmpe angst hos paranoide

Et par virtual reality-briller har vist overraskende gode resultater hos forsøgspersoner med paranoia. Brillerne og den dertilhørende film konfronterer paranoide med deres største frygt.

17. maj 2016 af Karine Kirkebæk

Se din frygt i øjnene. Sådan lyder et gammelt råd, som nu får en helt ny betydning.

Forskere fra Oxford University har nemlig vha. virtual reality (VR) skabt en mulighed for at få mennesker med paranoia – paranoid personlighedsforstyrrelse – til at se frygten i øjnene.

Sættes i skræmmende situation

I en undersøgelse, der er offentliggjort i British Journal of Psychiatry, konkluderer forskerne, at mennesker med paranoia kan lette deres symptomer gevaldigt vha. VR.

Mennesker med diagnosen paranoia tror fejlagtigt, at andre mennesker overvåger dem eller prøver at skade dem.

Derfor går forskernes VR-oplevelse ud på, at forsøgspersonerne oplever at sidde i en metrokupé eller en elevator med andre mennesker. Oplevelser, som med stor sandsynlighed vil udløse angst hos dem.

I indslaget kan du se dele af den video, som forsøgspersonerne så.

Paranoiaen dæmpes

Efter bare 30 minutter i den kunstige situation med VR kunne forskerne måle markant mindre paranoia hos forsøgspersonerne.

Lige efter VR-oplevelsen havde 50% af forsøgspersonerne ikke længere svær paranoia. Og i den virkelige verden følte forsøgspersonerne sig også langt mindre stressede end tidligere.

Et stærkt værktøj

Til Wired siger professor i klinisk psykologi og forsker bag undersøgelsen, Daniel Freeman, at VR lige nu kan betragtes som et supplement til medicin, men at det er ”meget stærkt” værktøj.

Det kan være med til at genlære den sikkerhed, som forsvinder hos mennesker med paranoia.

Måske er du interesseret i ...

Læs også