Titanic falder fra hinanden

Hvor længe kan Titanic forventes at overleve?

1. september 2010 af Brian Handwerk, National Geographic News

Efter at være sunket ned under bølgerne den 15. april 1912 forsvandt R.M.S. Titanic fuldstændig af syne indtil 1985, hvor det igen blev fundet på bunden af Nordatlanten.

Nu siger forskere, at det legendariske ruteskib – der er udsat for metalædende livsformer, kraftige strømme og måske endog menneskelig skødesløshed – måske vil forsvinde for altid. Titanic er ved at falde fra hinanden.

Forskere har allerede påvist sammenstyrtede lofter, svækkede skibsdæk, en agterstavn, der måske er på randen af kollaps, og forsvindingen af Titanics berømte udkigstønde – hvorfra udkigsmand Frederick Fleet fik øje på historiens mest berygtede isbjerg.

“Alle har en mening” om, hvor længe Titanic vil forblive mere eller mindre intakt, siger forskningsspecialist Bill Lange fra Woods Hole Oceanographic Institution i Massachusetts i USA.

“Nogle folk tror, at forstavnen vil bryde sammen om et års tid eller to,” siger Bill Lange. “Men andre siger, at den vil holde i hundredvis af år.”

Med Bill Lange som leder af den optiske opmåling stævner en ny ekspedition søndag ud fra St. John i Newfoundland – omkring 560 km fra skibets hvilested på 3,8 kilometers dybde. Målet: at bevare Titanic virtuelt i dets nuværende tilstand og endeligt fastslå, hvor medtaget skibsvraget er, og hvor lang tid det kan tænkes at holde.

“Vi vil forsøge at skaffe de konkrete oplysninger til folk, der kan foretage den slags skøn,” siger Bill Lange.

3-d-model af Titanic

Den 20 dage lange Titanic-ekspedition vil gøre brug af fjernstyrede ubåde i en enestående arkæologisk undersøgelse af det 3 gange 5 km store område med vragdele, heriblandt Titanics to halvdele. Skibets for- og agterstavn blev adskilt, før skibet sank, og ligger nu en halv km fra hinanden.

Tusindvis af fotos og videooptagelser i høj opløsning skal i kombination med akustisk kortlægning og brug af ekkolod frembringe en tredimensionel model af stedet, som forskere og private “sofa-eventyrere” kan gå på opdagelse i.

Nogle fotos vil afsløre dele af Titanic, der ikke tidligere er set, siger organisatorerne. Andre billeder vil sammenholdt med dokumentation fra tidligere år hjælpe eksperter til at vurdere, hvor hurtigt vraget nedbrydes.

Ekspedition Titanic skal også indsamle mere håndfaste data, f.eks. ved at måle tykkelsen af skibets skrog og ved at bjærge og undersøge nogle testplatforme af stål, der er anbragt på stedet. Desuden vil forskerne foretage målinger af det omgivende vand for at fastslå dets evne til at understøtte dyre- og planteliv i havet – en primær årsag til nedbrydningen af Titanic.

Andre har allerede set Titanic smuldre

P. H. Nargeolet, der er en af lederne af Titanic-ekspeditionen, foretog i 1980’erne og 90’erne over 30 ubådsdyb ned til stedet, hvor Titanic ligger – og så i den periode skibet forfalde.

Mellem 1987 og 1993 så P. H. Nargeolet taget i gymnastiksalen ruste og kollapse, og det øverste promenadedæk var også i forfald. Under et dyk i begyndelsen af 1990’erne så han, at udkigstønden – der tidligere var set fastgjort til den forreste mast – var forsvundet helt, formentlig fordi den var så medtaget, at den knækkede af og faldt ned på et indtil videre ukendt sted.

“Nogle steder så jeg stor forskel, og andre steder kunne man næsten ikke se, at der var sket noget,” siger P. H. Nargeolet, der er direktør for undervandsforskning i RMS Titanic Inc., et kommercielt firma, der har bjærget genstande fra Titanic med henblik på udstillingsturneer.

“Eksempelvis var agterstavnen den del af skibet, der var mest ødelagt, da det sank, og nu er det meste af agterstavnen kollapset,” siger han. “Forstavnen er ret smal og den stærkeste del af skibet, og den er stadig i ret god stand.”

Måske er du interesseret i ...

Læs også