Konkrete beviser på Titanics forfald

Ekspedition Titanic vil indsamle konkret dokumentation for den korrosion, Titanic er udsat for – testplatforme af stål, der ligner små trappestiger. Platformene blev anbragt første gang i 1998 og har været udsat for de samme destruktive betingelser som Titanic selv.Forskerne ved nøjagtig, hvor tykke platformene var ved anbringelsen, og det gør dem i stand til at måle præcis, hvor hurtigt metal nedbrydes på det sted, hvor Titanic ligger. “Vi kigger simpelthen på dem og ser, hvor meget stål der er tilbage på dem,” siger mikrobiologen Roy Cullimore.

24. august 2010

Ekspedition Titanic vil indsamle konkret dokumentation for den korrosion, Titanic er udsat for – testplatforme af stål, der ligner små trappestiger. Platformene blev anbragt første gang i 1998 og har været udsat for de samme destruktive betingelser som Titanic selv.

Forskerne ved nøjagtig, hvor tykke platformene var ved anbringelsen, og det gør dem i stand til at måle præcis, hvor hurtigt metal nedbrydes på det sted, hvor Titanic ligger. “Vi kigger simpelthen på dem og ser, hvor meget stål der er tilbage på dem,” siger mikrobiologen Roy Cullimore. Den anslåede nedbrydningstakt skulle gøre forskerne bedre i stand til at forudsige, omtrent hvor længe Titanic vil forblive nogenlunde intakt.

Gravrøvere i Titanic?

Udover Woods Hole Oceanographic Institution er der flere andre førende videnskabsorganisationer, der deltager i behandlingen af de indsamlede data. RMS Titanic Inc. – der er alene om rettighederne til at bjærge vraget – finansierer ekspeditionen.

Bjærgningen af Titanic har været et kontroversielt emne i mere end 20 år, og genopdageren af Titanic, Robert Ballard, er en af kritikerne.

Ifølge Robert Ballard burde Titanic og stedet omkring det være uforstyrret som en “hellig grav” for de over 1500 passagerer og besætningsmedlemmer, der omkom. I stedet har vragjægere, turister og filmfolk “forvandlet det til et grotesk underholdningsshow på et lokalt kræmmermarked”, har han udtalt.

Organisatorerne bag Ekspedition Titanic siger, at de ikke har i sinde at bjærge nogen genstande.

“De eneste skatte, vi vil lede efter, er sindets skatte,” siger David Gallo, den ene af projektlederne. “Og vi indsamler ikke andet end data.”

Ikke desto mindre kan resultaterne af ekspeditionen tilføre bjærgningsdebatten fornyet brændstof, erkender David Gallo.

“Hvis vi finder ud af, at skroget vil kollapse fuldstændig i løbet af kort tid, hvad skal vi så mene om de genstande, der befinder sig i skroget?” siger han.

“Skal vi lade det forfalde naturligt?” spørger han. “Eller skal vi på en eller anden måde forsøge at bevare det for eftertiden ved at samle nogle af stumperne op fra havbunden?”

Titanic som videospil

Når det drejer sig om det kontroversielle skibsvrag, er der mindst én ting, alle kan blive enige om.

“Jeg har ikke hørt nogen sige, mand, Titanic ser bedre ud end nogen sinde før,” siger David Gallo. “Vi ved, at det forfalder ligesom de fleste menneskeskabte ting, der ikke holder længe på den dybe havbund.”

“Ekspedition Titanic er strengt taget det første reelle forsøg på at fremskaffe videnskabelige beviser på, hvad der sker med skibet, og hvor hurtigt det sker,” tilføjer han. “Det er en strengt systematisk metode til prøvetagning og opmåling.”

David Gallo håber, at den resulterende arkæologiske 3-d-model vil blive koblet med virtuel teknologi, som den kendes fra f.eks. videospil, så folk overalt i verden virtuelt kan udforske skibsvraget på egen hånd.

En skønne dag er simuleringer alligevel det eneste, der er tilbage af det legendariske ruteskib.

Måske er du interesseret i ...

Læs også