Kina løser trafikproblemer med hård køreprøve og lodtrækning

Der er rigtig mange biler i Kina. Antallet er mere end fordoblet siden­ 2007. Derfor er myndighederne i blandt andet Beijing begyndt at afholde en nummerplade-lodtrækning. En hård køreprøve er også blevet indført.

Antallet af biler i Kina er mere end fordoblet siden 2007, og myndighederne prøver at forhindre, at byerne går i stå med permanente trafikpropper. Beijing har valgt den radikale løsning at afholde en lodtrækning om 20.000 nye nummerplader hver måned til ca. 900.000 ansøgere.

Som modtræk skriver mange borgere i Beijing deres familiemedlemmer op for at øge deres chancer. Andre køber biler, der er indregistreret i nabobyer, og politiet i Cangzhou har iværksat en kampagne mod køretøjer med forfalskede nummerplader.

Shanghai sætter nummerplader på auktion til knap 60.000 kr. stykket, mens andre byer øger parkeringsafgiften eller bygger metroer.

"Trafikpropper bør kunne undgås," siger Shao Chunfu fra Jiaotongs Universitet i Beijing, "men som det ser ud nu, er det nok uundgåeligt, selv i mindre byer".

Hård køreprøve

For at bekæmpe mere end 60.000 trafikdødsfald om året skal nye bilister i Kina bestå en hård køreprøve. De skal svare rigtigt på mindst 90 % af de eksamensspørgsmål, der er udtrukket blandt hundredvis af mulige, om situationsvurdering, etikette og civilretslige spørgsmål:

"Når et køretøj ruller langsomt rundt på hovedet, og det er muligt at springe ud, bør føreren springe ________. " A. i kørselsretningen B. i den retning, bilen ruller rundt C. i den modsatte retning af den, bilen ruller D. til den side, bilen ruller

Tror du at du kan bestå den kinesiske køreprøve? Prøv her (på engelsk)

Måske er du interesseret i ...

Læs også