Millionæren John Jacob Astor IV sendte sin 18 år gamle hustru af sted i redningsbåd 4 via et vindue på promenadedækket. Han blev om bord og døde. Foto: National Museums Northern Ireland, Harland and Wolff-samlingen, Ulster Folk & Transport Museum.

Galleri: Titanic – dengang og nu

Hvordan så Titanic ud da det sejlede fra Southampton og begav sig ud på sin skæbnesvangre sejlads på Atlanterhavet? Og hvordan ser det ud nu?

1. marts 2012

Hvordan så Titanic ud da det sejlede fra Southampton og begav sig ud på sin skæbnesvangre sejlads på Atlanterhavet? Og hvordan ser det ud nu?

En dybhavsubåd oplyser den rustne ruin af promenadedækket på første klasse, der engang var lige så indbydende som et lignende dæk på Olympic. Inden Titanic sank, blev vinduerne åbnet, sikkert for at fylde redningsbådene. Foto: Discovery Channel, fotomosaik af Ken Marschall.

Blok og takkel forbinder daviderne på Olympic med to af skibets redningsbåde. Foto: Avery Historical Museum.

En enkelt david er blevet stående på dækket over promenadedækket. Der var en af disse små kraner i hver ende af en redningsbåd til at sænke den ned på havet. Denne var med til at søsætte foldebåd C, hvori J. Bruce Ismay – bestyrelsesformand for selskabet, der ejede Titanic – reddede sig i land. Foto: Walden Media.

Anlægget på Olympic viser de prægtige arabesker, der har inspireret til spa-rummets navn på begge skibe. Foto: Byron Collection, Museum of the City of New York.

Keramikfliser indlagt i teaktræ glitrer i spa-rummet på første klasse. “For første gang i 100 år kan vi se, hvad passagererne oplevede i 1912,” siger Ken Marschall, som har frembragt billeder af de oversvømmede interiører ved at sætte mange stillbilleder sammen. Foto: Discovery Channel, fotomosaik af Ken Marschall.

Der står stadig et forgyldt ur på en elektrisk kamin i den elegante Straus-suite, som lignede den på Olympic. Foto: Discovery Channel, fotomosaik af Ken Marschall.

Isidor Straus var en af ejerne af stormagasinet Macy’s, og han og hans kone Ida døde sammen, efter at hun havde nægtet at gå om bord i en redningsbåd uden ham. Liget af ham blev fundet iført en pelsforet frakke, gråt jakkesæt, brune støvler og sorte silkesokker. Foto: National Museums Northern Ireland, Harland & Wolff-samlingen, Ulster Folk & Transport Museum.

Et anker på 15 ton hænger og græder rusttapper bagbords på skibet. Ankret til styrbord blev anvendt ved stop i Cherbourg i Frankrig og Queenstown i Irland, men dette her kom aldrig i brug. Et nedfaldent stykke af forstavnens ræling ligger lidt derfra i dyndet på havbunden. Foto: Walden Media.

Mens en bugserbåd ledte Titanic ud af Southampton, forevigede fotografer øjeblikket fra et andet skib. Fem dage senere lå dette symbol på en gylden æra på bunden af Nordatlanten. “Det er en af den slags historier, der altid vil blive fortalt,” siger dybhavsforsker Robert Ballard.

Måske er du interesseret i ...

Læs også