Titanic-filmens skaber vil dykke 11,2 km ned under havet

Filmskaber og NG-forsker James Cameron vil de kommende uger forsøge at nå ned til verdens dybeste punkt, Marianergraven, næsten 11,2 km under havets overflade.

Når James Cameron dykker ned med sin specialkonstruerede miniubåd er det samtidig startskuddet på Deepsea Challenge, et videnskabeligt projektsamarbejde, der omfatter James Cameron, National Geographic Society og Rolex. Formålet er at udføre dybhavsforskning og -opdagelse for at øge vores viden og indsigt om disse stort set ukendte dele af kloden.

James Camerons historiske ekspedition bliver den første omfattende forskningstur med et bemandet fartøj til det dybeste sted i Marianergraven, Challengerdybet.

James Cameron planlægger at tilbringe seks timer på bunden af stillehavsgraven, ca. 322 km sydvest for Guam, for at indsamle prøver til havbiologisk, mikrobiologisk, astrobiologisk, havgeologisk og geofysisk forskning.

James Cameron forklarer ekspeditionen

I denne uge er der ud for Papua Ny Guineas kyst foretaget vellykkede afprøvninger af det avancerede tekniske udstyr, som James Cameron og hans hold har udviklet. Testene omfattede dybhavsdyk uden line – heriblandt et ned til en dybde af over 8 km – i den revolutionerende, enmandsbetjente miniubåd Deepsea Challenger, der er resultatet af otte års teknisk udvikling og det mest dybtgående bemandede havfartøj, der findes.

Følg ekspeditionen

Du kan følge James Cameron, mens ekspeditionen skrider frem, på deepseachallenge.com eller på Facebook.

"Dybhavsgravene er de sidste uudforskede pletter på vores klode, og der er videnskabelige skatte nok til at fylde 100 års forskning," siger James Cameron.

"National Geographic, der har udforsket verden i næsten 125 år, er den ideelle partner til at bistå med at tage hul på en ny æra af dybhavsforskning og -opdagelse, der kan hjælpe førende forskningssteder med at besvare spørgsmål om de dybeste, uudforskede dele af Jorden. Vores mål er at opbygge en videnskabelig arv til fremtidige generationer. Og at inspirere mennesker kloden rundt til at holde forskningen i højsædet og sammen med os forske via internettet og ved hjælp af det materiale, vi producerer."

Challengerdybet er kun blevet nået én gang med et bemandet dyk. Det skete den 23. januar 1960, da den amerikanske kaptajnløjtnant i flåden Don Walsh og den schweiziske oceanograf Jacques Piccard dykkede ned med batyskaf'en Trieste. De tilbragte ca. 20 minutter på havbunden, før de vendte tilbage til overfladen.

NG-forsker

James Cameron fik titel af NG-forsker i 2011. Mens han arbejdede på sin film Titanic, foretog han 12 dyk med miniubåd ned til det berømte skibsvrag i Nordatlanten.

Ekspeditionen var så teknisk vellykket, at James Cameron grundlagde Earthship Productions, der udvikler film om havforskning og -bevarelse. Siden har han ledet seks ekspeditioner, været ophavsmand til en retsmedicinsk undersøgelse af vragstedet omkring det tyske slagskib Bismarck og foretaget omfattende 3d-optagelser af dybe, hydrotermiske udstrømningsåbninger langs Den Midtatlantiske Ryg, Den Østlige Stillehavsryg og Sea of Cortez.

James Cameron har gennemført 72 dybhavsdyk med miniubåd, heriblandt 51 med russiske Mir-miniubåde på dybder ned til 4,87 km.

Under ekspeditionen Deepsea Challenge vil der blive lavet optagelser til en 3d-film om det omfattende tekniske og videnskabelige forarbejde bag dette historiske dyk. Begivenheden vil blive dokumenteret til National Geographic Channel og magasinet National Geographic. James Cameron vil desuden samarbejde med National Geographic om at fremstille undervisningsmateriale, der kan nå ud til en bred kreds.

Det første testdyk

Miniubåden Deepsea Challenger indleder sit første testdyk ned til 4 kilometers dybde ud for Papua Ny Guineas kyst.

Måske er du interesseret i ...

Læs også