Selv 20 km fra det katastroferamte atomkraftværk måtte japanske rednings- og oprydningsarbejdere bære strålingssikre dragter og masker, efter at regeringen opgraderede atomkatastrofen til niveau 7, som er det højeste.

Galleri: Tag med til atomzonen

National Geographic-fotograf Athit Perawongmetha trodsede adgangsforbuddet og sneg sig for nylig ind i den forbudte zone omkring Fukushima-atomkraftværket i Japan.

19. maj 2011

National Geographic-fotograf Athit Perawongmetha trodsede adgangsforbuddet og sneg sig for nylig ind i den forbudte zone omkring Fukushima-atomkraftværket i Japan.

Vejbelysningen og trafiklysene er stadig tændt i en forladt by omkring 20 km fra det katastroferamte Fukushima-atomkraftværk. “Det eneste, der mangler i byen, er livet selv,” siger Athit Peerawongmetha.

Liget af et tsunami-offer ligger 7. april 2011 i evakueringszonen ca. 5 km fra Fukushima-atomkraftværket.

Jordskælvet, der blev målt til 8,9 Richter, og den efterfølgende tsunami ødelagde mange af Japans kystbyer og dræbte på få minutter tusinder og gjorde endnu flere hjemløse. Men trods ødelæggelserne går livet videre for dem, der overlevede.

Mange indbyggere havde ikke tid til at pakke deres ejendele, da den japanske regering beordrede en øjeblikkelig evakuering inden for en radius af 20 km omkring det katastroferamte Fukushima-atomkraftværk. Ejeren af dette hus forlod endda sit hjem med klimaanlægget tændt.

Da atomkrisen spidsede til, og der blev givet ordre til evakuering, blev denne gymnastiksal, der ellers havde huset mange ofre for jordskælvet og tsunamien, øjeblikkelig tømt.

Atomkatastrofen har ikke kun krævet menneskelige ofre, mange husdyr og kæledyr blev efterladt, da deres ejere tog af sted over hals og hoved.

Nogle husdyr, som disse heste, led en makaber sultedød.

I en japansk kystby, der blev ødelagt af tsunamien, endte denne lystyacht oven på en to-etagers bygning.

Et billede af et familiemedlem ligger blandt andet vraggods på stranden.

Blomster og offergaver viser stedet, hvor der befandt sig en lille, lokal helligdom, før hele byen blev skyllet bort af tsunamien.

Total ødelæggelse præger billedet i Kesennuma 31. marts 2011.

En kat sidder 6. april 2011 inde i et hus i evakueringszonen ca. 20 km fra Fukushima-atomkraftværket.

En forladt gade i evakueringszonen ca. 20 km fra Fukushima-atomkraftværket 7. april 2011.

For at forhindre, at strålingen spredes uden for evakueringszonen, har den japanske regering indrettet adskillige strålescanning-stationer i forskellige større og mindre byer inden for radiussen på 20 km omkring det katastroferamte atomkraftværk.

Der hersker ro og orden i dette evakueringscenter. Takket være det japanske folks bemærkelsesværdige selvdisciplin og ukuelighed har der ikke været meldinger om voldelige episoder eller uro.

Sørgende efterladte tager en sidste afsked med deres kære.

En buddhistpræst beder ved en masssebisættelse for ofrene for jordskælvet og tsunamien 11. marts.

I en lokal gymnastiksal arbejder japanske offentligt ansatte og frivillige utrætteligt med at rense og sortere ejendele af enhver slags, der er indsamlet i de tsunami-hærgede områder.

Yoshida Kuki holdt sin tre-års fødselsdag i et evakueringscenter i sin hjemby. Trods hans families tab og ulykke vil dette unge liv vokse op og fortsætte.

Måske er du interesseret i ...

Læs også