James Cameron gennemfører rekorddyk

Filmskaber og forsker James Cameron er nu det første menneske, der på egen hånd har nået Jordens dybeste punkt, og den eneste, der har udforsket det nærmere.

26. marts 2012 af National Geographic News

Søndag kl. 23.52, dansk tid, nåede James Cameron Challengerdybet i Marianergraven. Dette bekræftes af medlemmer af National Geographic-ekspeditionen.

Hans dybde ved ankomsten: 10.898 m, et tal, der er uopnåeligt alle andre steder i havet.

Idet han nåede bunden, skrev NG-forskeren og filmskaberen en forløsende besked til det jublende hold, der ventede ved overfladen: "Alle systemer OK".

Kl. 4 om morgenen natten til mandag, dansk tid, gennembrød James Camerons "vertikale torpedo" havoverfladen i det vestlige Stillehav, og dermed var ekspeditionen fuldbyrdet. Den 70 minutter lange opstigning gik hurtigere end forventet og var uden problemer.

Før han satte kurs mod overfladen omkring 500 km sydvest for Guam, tilbragte James Cameron flere timer med at glide hen over Challengerdybets ørkenagtige havbund og langs dens klippevægge, samtidig med at han løbende indsamlede prøver og videofilmede.

Den toenhalv etager høje miniubåds redskaber omfatter en prøveindsamler, en robotklo, en "sugepistol" til at opsuge små havdyr til nærmere undersøgelse på overfladen foruden instrumenter til at måle temperatur, saltindhold og tryk.

Nu "er forskerholdet ved at gøre klar til de indsamlede prøver", siger ekspeditionens astrobiolog, Kevin Hand fra NASA.

James Cameron, som er bedst kendt for at skabe fiktive verdener på film (Avatar, Titanic, Dybet), forventes senere på dagen at udtale sig om de første resultater af ekspeditionen. Efter en nærmere undersøgelse vil samtlige resultater blive offentliggjort i et kommende nummer af magasinet National Geographic.

Måske er du interesseret i ...

Læs også