Vindenergi opbevares i frosne fisk

Løsningen på problemet med, hvordan vi lagrer vindenergi er måske blevet fundet i Cuxhaven i Tyskland.

8. april 2010 af Andrew Curry, National Geographic News

I Cuxhaven, en lille by på den tyske kyst ved Nordsøen, har de masser af vind og masser af fisk.

Derfor er byen det perfekte sted at teste, hvordan netop de to ressourcer kan bruges til at finde en løsning på vindenergiens helt store problem: Hvordan man sørger for stabil energiforsyning. Vind- og solenergi er upålidelige energikilder og det duer ikke når forbrugere kræver en stabil strøm af elektricitet. Problemet har indtil nu været til hindring for den helt store satsning på vedvarende energi.

  • Til tider har vi en overflod af vindenergi, men andre gange kan man kun producere ganske lidt, siger Wolfram Krause, som er forsker ved det tyske elselskab EWE og chef for det 150 millioner kroner dyre eTelligence projekt i Cuxhaven.

  • Vindenergien skal stabiliseres og her er kølelagring en mulig løsning, siger Krause.

Dybfrossen el

Vindmøllerne leverer strøm til køleanlægget i Erwin GOOSS -varehuset ved Elbe-flodens udmunding i Cuxhaven, hvor fiskekuttere fra Nordsøen læsser deres fangst af. Normalt skal temperaturen i varehuset være -20 C, men den kan falde helt ned til -30 C når vindmøllerne er i gang.

Når vindmøllerne ikke leverer så meget energi, varmes varehuset langsomt op, men forbliver dog koldt nok for de frosne fisk. Når møllerne producerer mere energi, leverer de mere strøm, og så falder temperaturen. Man kan sige, at vindmøllerne “køber” energi til de tider, hvor vinden ikke blæser så kraftigt.

  • Vi bruger elektriciteten når den er billigere, forklarer GOOSS direktør Gunter Krins.

Fiskene opbevarer på den måde energi, og afhængig af årstiden kan de frosne fisk opbevare en uges forbrug af energi.

Vindspild skal reduceres

Krins varehus er ikke det eneste, der er med i projektet, som blev lanceret i november 2008 og som skal forsøge at skabe forbindelse mellem alle typer af el-forbrugere og -producenter ved brug af internettet.

Projekter som eTelligence skal hjælpe Tyskland med at formindske energispild.

Ifølge tysk lovgivning er producenter af vedvarende energi garanteret en fast pris for vind og solenergi. Det har styrket industrien, men det har været en udfordring at føre den vedvarende energi ind i et system, der er vant til en stabil, pålidelig strøm af energi, som et kulkraftværk for eksempel kan garantere.

  • Vindmølleparker bliver slet og ret slukket, hvis der er for meget elektricitet på vores elnet, siger Oliver Weinmann, innovation manager ved elselskabet Vattenfall.

  • Det er ikke en særlig god situation. Vi bliver nødt til at finde en løsning, der kan integrere al vindenergien i vores elnet.

Her kommer Cuxhavens frosne fisk ind i billedet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også