Vandafkølet kontorbygning

En ældgammel romersk teknik har givet ideen til et hydronisk klimaanlæg, der er i brug på Harvard University i USA.

5. august 2011 af Lauren Biron, Medill News Service

En kølemetode, som blev brugt af de gamle romere, cirkulation af koldt vand, har fået en renæssance på Harvard University i USA. Det vandbaserede klimaanlæg, der er installeret i Harvards tekniske servicecenter på Blackstone Street 46 i Cambridge, Massachusetts, er et af de energieffektive tiltag, der har været med til at give bygningen højeste udmærkelse hos USA's grønne bygningsråd.

"Når folk kommer ind i bygningen, bemærker de altid, hvor stille her er," siger Jeffrey Smith, der er chef for bygningsvedligeholdelse på Harvard. "De ved ikke helt hvorfor, men det skyldes fraværet af mekanisk støj."

Vandkøling fungerer ved hjælp af konvektion. Afkølet vand (typisk mellem 7,2 og 10 grader varmt) cirkulerer gennem rør, der er fastgjort til vægge eller indbygget i lofter. Luften strømmer forbi rørene og synker ned langs væggene, når den køler af. En opsamlingsbakke, der som regel er en del af beklædningen omkring rørene, opfanger kondensvand og sender det tilbage til vandkilden. Harvard-bygningen har i alt 170 rørkapper, der afkøler og opvarmer den 3700 m2 store kontorbygning.

Systemet er stille, fordi det ikke behøver ventilatorer til at blæse luften forbi rørene. Ifølge Lawrence Berkeley-laboratoriet, der hører under USA's energiministerium, kan såkaldte hydroniske systemer installeres på kun 20 % af den plads, der kræves til traditionelle klimaanlæg med luftkanaler.

Et system, der kan fastgøres til en væg – som f.eks. det, der fremstilles af firmaet Edwards Valance – kan ifølge firmaets hjemmeside spare 950 kr. pr. enhed pr. år sammenlignet med ventilatorsystemer. Installationen kan udføres for godt 140 kr. pr. m2, men afhænger af bygningstypen, håndværkerens pris og beliggenheden, siger Pat Colvin, talskvinde for Edwards Valance.

"Som udgangspunkt kan de godt koste lidt mere end en traditionel klimaenhed med ventilator og varmeveksler," siger hun. "De penge vil dog være tjent ind i løbet af tre år."

Måske er du interesseret i ...

Læs også