Lort hjælper Haiti

Offentlige toiletter i fattige lokalsamfund kan bruges til fremstilling af næringsrig gødning.

26. oktober 2011 af Christine Dell'Amore, National Geographic News

En ny form for offentligt toilet skal hjælpe befolkningen i Haiti med at fremstille gødning af menneskelig afføring, hvilket måske med tiden kan give nyt liv til landets udpinte jord.

Siden 2006 har den amerikanske nonprofit-organisation Sustainable Organic Integrated Livelihoods (SOIL) opstillet offentlige toiletter i Haiti, hvor 80 % af befolkningen ikke har adgang til toiletter.

De fleste haitianere må ifølge SOIL skille sig af med deres afføring i vandløb, plastposer eller sågar i forladte huse. De få toiletter, der findes, er ofte mangelfulde, så toiletaffaldet skylles direkte ud i floder eller grundvand.

Forurenet vand i Haiti

Disse forhold betyder, at menneskelig afføring nemt havner i vandforsyningen, og det kan forårsage vandbårne sygdomme som f.eks. kolera. Ifølge USA's statslige organ til kontrol og bekæmpelse af sygdomme (CDC) er Haiti netop nu ramt af en koleraepidemi.

Over 6000 mennesker er døde, og 420.000 er blevet syge, siden koleraen brød ud i Haiti i oktober 2010.

"Toiletter er den bedste opfindelse nogen sinde på sundhedsområdet i den moderne verden," siger Sasha Kramer, der er jordøkolog og medstifter af SOIL. Men i Haiti, "er afføring i vandet den mest udbredte dødsårsag".

Indtil nu har SOIL installeret økologiske toiletter i lejre til over 20.000 mennesker, som alle er blevet hjemløse efter jordskælvet i Port-au-Prince i 2010. Tilsvarende faciliteter er desuden ved at blive leveret til 30 lokalsamfund i det nordlige Haiti.

Og der er ikke tale om helt almindelige toiletter. Sasha Kramer og hendes kolleger har konstrueret de økologiske toiletter sådan, at urin og afføring bliver adskilt. Afføringen dækkes herefter til med et tørmateriale for at fremme komposteringen og indsamles regelmæssigt.

"Med de syv milliarder mennesker, der p.t. er på kloden," siger Sasha Kramer, "bliver teknologier som denne mere og mere vigtige, når man skal opfylde de basale behov for den voksende verdensbefolkning og samtidig reducere den negative indvirkning på Jordens økosystemer."

Fra affald til værdifuld jord

En gang om ugen kører medarbejdere fra SOIL rundt i nabolagene i en ladvogn, der er blevet døbt "bæmobilen", og indsamler toilettønderne og erstatter dem med rene.

Affaldet køres derefter til et komposteringssted uden for byen, hvor ansatte blander materialet med udpressede, knuste sukkerrør – et biprodukt ved fremstilling af rom – for at fremskynde komposteringen.

"Alle mikroorganismerne bliver helt vilde og begynder at formere sig som gale," siger Sasha Kramer, som desuden modtager støtte gennem National Geographic Societys program for lovende forskere.

Aktiviteten varmer komposten op til ca. 71 graders varme. Det dræber alle former for sygdomsbakterier, som har tilpasset sig den gennemsnitlige kropstemperatur hos mennesker på 37 grader.

De ansatte tjekker temperaturen i komposten hver anden dag, og "når der er gået otte måneder, står med en utroligt næringsrig jord", siger Sasha Kramer. Afføring fra mennesker giver muligvis endnu bedre kompost end kogødning, tilføjer hun, fordi vores mere kødholdige kost indeholder mere kvælstof, som får planterne til at gro.

Når det komposteres på den rigtige måde, så sygdomsfremkalderne dræbes, er afføring fra mennesker en "meget rig næringskilde, der egner sig fortrinligt til dyrkning af afgrøder beregnet til menneskeføde", siger Serita Frey, der er mikrobiologisk jordøkolog på University of New Hampshire i USA.

"I Vesten er vi generelt ret sarte med hensyn til at bruge menneskelige affaldsstoffer som gødning," siger Serita Frey, men "i Asien og andre dele af verden er det altid blevet brugt til at forbedre jorden".

Ved at tilsætte kompost til landbrugsjorden kan man også forbedre jordens struktur og stabilitet, hvilket er helt afgørende i forhold til at forhindre erosion, tilføjer Serita Frey, der ikke arbejder for SOIL.

Årsagen er, at når bakterier og svampe nedbryder materialet, producerer de klæbestoffer, der binder jordpartiklerne sammen, så de danner stabile klumper, siger hun.

Toiletprojekt en "rigtig god cirkel"

Indtil videre har toiletprojektet i Haiti givet over 400.000 liter kompost, hvoraf en del allerede bliver brugt til forsøgshaver og -afgrøder, siger Sasha Kramer.

Nogle af disse haver producerer grønsager, som giver føde til indbyggerne i Cité Soleil, et ekstremt fattigt og tætbefolket område i nærheden af Port-au-Prince, siger Daniel Tillias, der er haitianer og lokal koordinator for fredsgruppen Pax Christi Haiti.

På længere sigt vil den næringsholdige kompost måske også kunne bruges i forbindelse med dyrkning af afgrøder og genplantning af træer i resten af det ludfattige caribiske land, hvor årtiers udpining af jorden og træfældning har tømt jorden for næringsstoffer og ført til udbredt erosion.

"For os er det en enestående chance for at bruge noget, som ellers er ubrugeligt," siger Daniel Tillias, der arbejder frivilligt for SOIL og har indtalt en uafhængig film om projektet med titlen "Vorherre på lokum".

"Det er en rigtig god cirkel. Det er en god, positiv ting for det her kvarter."

Måske er du interesseret i ...

Læs også