Kul: Kinas sorte energi

Kul-afbrænding gør Kina til den nation, der bidrager mest til den globale opvarmning. Kan opsamling og lagring af CO2 være løsningen?

22. april 2014 af Michelle Nijhuis

Kul-afbrænding har nået et nogenlunde stabilt leje i den vestlige verden. Sådan er det ikke i de asiatiske vækstlande som Kina, der fremstiller mange af Vestens forbrugsvarer.

Kina afbrænder næsten halvdelen af verdens kul, primært for at producere nok elektricitet til at forsyne landets store og fortsat umættelige efterspørgsel.

Kina investerer i vedvarende energi

Kulafbrænding leverer 80 % af Kinas elkraft, men voldsomme problemer med forurening har ændret dagsordenen over de sidste 10 år. Landet har indtil nu investeret over 1 billion kr. i vedvarende energi og er en af verdens førende producenter af vindturbiner og solpaneler.

Kan kul gøres renere?

Kina har imidlertid så ufatteligt store forekomster af kul, at de næppe vil opgive at brænde kul af. De eksperimenterer derfor også med mere effektiv kulkraftudnyttelse og billigere teknologi, der kan opsamle og lagre CO2 i undergrunden.

Men er det den rigtige løsning – og kan kul overhovedet blive en ren nok energikilde til at stoppe den globale opvarmning fra at få katastrofale følger?

Klik og download hele artiklen her.

Kul i tal

  • Hvert år brænder vi 7,3 milliarder ton kul af på verdensplan

  • Kul leverer 40 % af verdens elforsyning

  • Forbruget af kul stiger eksplosivt i Asien

  • Alle mennesker på Jorden bruger i gennemsnit 2,9 kg kul om dagen

  • Kul står bag 39 % af den globale CO2-udledning

  • Kul dræber årligt flere tusind minearbejdere og endnu flere som følge af luftforurening.

Måske er du interesseret i ...

Læs også