Dybt nede i en forladt tysk saltmine ligger tønder med atomaffald i en tilfældig bunke – urørt siden 1970’erne, hvor dette billede blev taget. Foto: Emory Kristof, National Geographic.

Galleri: Giftigt affald skal fjernes

Tusindvis af tønder fyldt med atomaffald bliver nu fjernet fra en forladt tysk saltmine, beskrevet som: "Det mest problematiske atomanlæg i Europa."

15. juli 2010

Tusindvis af tønder fyldt med atomaffald bliver nu fjernet fra en forladt tysk saltmine, kendt som: "Europas mest problematiske atom anlæg."

En arbejder står i det saltholdige kammer ved den underjordiske losseplads for atomaffald Asse II i juni 2009.Fra 1967 til 1978 oplagrede arbejdere 126.000 tønder atomaffald – 90 % af det kom fra atomkraftværker – i den tidligere saltmine. Foto: Tobias Schwarz, Reuters.
En medarbejder tester for spor af radioaktiv forurening ved den underjordiske atomlosseplads Asse II i juni 2009. Lækager af salt, radioaktivt vand fra den statsejede losseplads blev første gang opdaget i 1988, men først afsløret for offentligheden i 2008, hvor det udløste stor vrede. Foto: Tobias Schwarz, Reuters.
Tysklands miljøminister, Sigmar Gabriel, besøger atomlossepladsen Asse II i september 2009. Foto: Jochen Luebke, Reuters.
Dele af noget gammelt mineudstyr hæver sig over landskabet i det centrale Tyskland og viser, hvor atomlossepladsen Asse II ligger, som det ses på et billede fra juni 2008. Foto Friedemann Vogel, Getty Images
Demonstranter flokkes foran Brandenburger Tor i Berlin under en anti-atomdemonstration i september 2009. Asse II er blevet et slagkraftigt symbol på langtidsrisikoen ved atomkraft. “Vi er nødt til at opbevare det her affald i titusinder eller hundredtusinder af år,” siger Werner Nording fra det tyske forbundskontor for strålingsbeskyttelse. “Det er noget virkelig farligt stads, vi skal til at bakse med her.” Foto: Sean Gallup, Getty Images.
En medarbejder fra Asse II lyser i juni 2010 med en lygte på revner, der er fremkaldt af klippens bevægelser i atomaffaldsanlægget Asse II. Foto: Sean Gallup, Getty Images.
Et fiskeøjebillede af det indvendige af Asse II viser en gummiged, der skubber tønder ud over en skråning i 1970’erne, da affald fra atomkraftværker stadig blev deponeret på stedet. Det lav- og mellemradioaktive materiale omfatter giftigt uran, rhodium og plutonium. Foto: Emory Kristof, National Geographic.
En forladt kranstyringspult står i juni 2009 ved læssestationen til et af de forseglede deponeringsrum i Asse II. Forbundskontoret for strålingsbeskyttelse har planer om at begynde at bore sig ind i rummene senere i 2010 eller i begyndelsen af 2011 for at undersøge deres tilstand – den første inspektion af den art i 30 år. Mandskabshold skal teste for stråling og giftkoncentrationer og tjekke, om der er eksplosive gasser. Foto Tobias Schwarz, Reuters.
En offentligt ansat medarbejder tjekker for stråling i nærheden af den forseglede indgang til et af Asse II’s atomopbevaringsrum. Forbundskontoret for strålingsbeskyttelse har i øjeblikket en frist på 10 år til at lukke anlægget ned, men indtil videre er der ikke udpeget et nyt sted til at modtage atomaffaldet, oplyser Werner Nording. Første prioritet er “at forsøge at få det her stads ud af minen,” siger han. Foto: Tobias Schwarz, Reuters.

Måske er du interesseret i ...

Læs også