Energiforbrug lægges på is

Læg sommerens behov for køling på is. Det anbefaler et firma i Colorado i USA, der samarbejder med virksomheder fra Californien til Ontario i Canada.

5. august 2011 af Marianne Lavelle, National Geographic News

Ice Energy har udviklet termiske lagertanke, der kan kobles til almindelige klimaanlæg på taget af industribygninger. Om natten, når det er køligt, og elforbruget er lavt, bruger enhederne, der kaldes Ice Bears, strøm fra elnettet til at fryse 1703 liter vand. Ice Bears kæmpe blok is (vist mellem rørene på billedet herover) fungerer som et batteri, der kan lagre nattens billige og effektive energi.

Om dagen, når temperaturen og belastningen på elnettet stiger, overtager Ice Bear arbejdet for den elmotordrevne kompressor i bygningens klimaanlæg. I stedet for at bruge strøm på at køle ved at komprimere og kondensere et kølemiddel fra dampform tilbage til flydende form klarer Ice Bear den samme opgave ved hjælp af is.

Da varmen i bygningen desuden bliver overført til en beholder med is, der er dannet i de relativt kølige aftentimer, skal systemet ikke arbejde så hårdt som kompressoren i et eldrevet klimaanlæg, der er udsat for sollys, og det kan spare energi. Ice Energy garanterer, at Ice Bear i seks timer kan udføre det samme arbejde som en 5-tons kompressor.

"Det er et stort dyr. Det er et stort batteri," siger Brian Parsonnet, vicedirektør, øverste teknologiansvarlige og medstifter af Ice Energy.

Fordi elselskaberne kan undgå at skulle bruge ineffektive kraftværker til at klare spidsbelastningen om dagen og i stedet kan bruge Ice Bear-enheder til at flytte efterspørgslen på el over på mere effektive kraftværker om natten, kan systemerne reducere forbruget af brændstof til generatorerne med 30-40 %. "Det giver elselskabet en kæmpe gevinst," siger Brian Parsonnet.

Ved at bruge Ice Bear-enheder til at omlægge klimaanlæggenes energiforbrug permanent kan elselskaber undgå eller udskyde kapitaludgifter. Med en pris på omkring 8 millioner kr. pr. installeret megawatt, koster Ice Bear-enheder cirka det samme som konventionel produktion og overførsel af el i dag, siger Ice Energy.

I Redding nord for Sacramento i Californien åbnede der sidste efterår nye kontorer til USA's socialadministration med 11 Ice Bear-enheder på taget. Hver af dem er tilsluttet 5-tons, højeffektive klimaanlæg af mærket Trane, de første som den store kølevirksomhed har leveret "isklare" fra fabrikken.

Byen Glendale i nærheden af Los Angeles har brugt en del af sin økonomiske hjælpepakke på at udskifte 80 forældede og ineffektive klimaanlæg på de kommunale bygninger med nye, højeffektive anlæg og Ice Bears. Byen skønner, at det årlige energiforbrug hvert sted i gennemsnit er faldet med over 386.000 kWh i første fase af projektet.

I det østlige Ontario i Canada er elselskaberne Toronto-Hydro og Veridian Connections i gang med at installere 12 Ice Bear-enheder som led i et pilotprojekt, der skal reducere elforbruget i spidsbelastningsperioder. Projektet finansieres gennem en bevilling fra Ontario Power Authority's miljøfond.

Måske er du interesseret i ...

Læs også