Droner er på vej ind i det civile luftrum

Kan man stole på en drone? Ubemandede fly, eller droner, bliver brugt flittigt af især USA's militær. Men nu spreder brugen af droner sig til at overvåge grænser, trafik og begivenheder. Er overvågningssamfundet lige om hjørnet?

21. marts 2013 af Karen Gunn, Chefredaktør, National Geographic Danmark

Droner – ubemandede fly – bliver for tiden udviklet i alle former og størrelser. Nogle er ikke større end insekter og fugle. Andre er lastet med kameraer og sensorer... eller dødbringende våben.

Det lyder som noget taget ud af Q's afdeling for spionudstyr i James Bond. Men i de senere år har USA's militær brugt over 10.000 droner til overvågning og direkte krigshandlinger, bl.a. i Afghanistan og Irak, og de indgår i mange andre landes militærarsenal. Nu er de også på vej til at indtage det civile luftrum.

Amerikansk politi er ved at gøre sig klar til at sende droner på vingerne for at spore kriminelle, overvåge grænser og holde øje med illegale indvandrere, smuglere og narkohandlere. Andre ser dem også brugt til at sprøjte marker, til mediedækning af begivenheder, til trafikmeldinger og meget mere.

Men midt i begejstringen over teknologiens uanede muligheder får det hårene til at rejse sig på hovedet af mig, mens scener fra George Orwells roman 1984 toner frem for min indre nethinde: Er overvågningssamfundet, hvor vi alle vil blive udspioneret af Big Brother og Tankepolitiet, lige om hjørnet? Hvem skal overvåge dem, der overvåger os? Og hvad så, når droner falder i de forkerte hænder?

Download drone-artikel

Læs mere om teknologiens seneste stormskridt – og hvad der kan vente os, når dronerne kommer. Tryk på download-knappen herunder.

Måske er du interesseret i ...

Læs også