"Tabt" by, øst møder vest og et terrakotta-tempel

Ninive var hovedstad i det assyriske rige fra 705 til 612 f.Kr., men byen blev lagt i grus ved angreb fra medere, babyloniere og seleukider. Arkæologer fandt den "tabte" by i midten af det 19. århundrede og begyndte på udgravninger og rekonstruktioner.Som mange af de andre mindesmærker på Global Heritage Funds liste lider Ninive under presset fra det moderne samfund. "Sted efter sted efter sted går halvdelen tabt på grund af nybyggeri, indtrængen og plyndring af stedet," siger Jeff Morgan fra organisationen. "Vi taler ikke engang om naturkatastrofer."

27. oktober 2010

Ninive var hovedstad i det assyriske rige fra 705 til 612 f.Kr., men byen blev lagt i grus ved angreb fra medere, babyloniere og seleukider. Arkæologer fandt den "tabte" by i midten af det 19. århundrede og begyndte på udgravninger og rekonstruktioner.

Som mange af de andre mindesmærker på Global Heritage Funds liste lider Ninive under presset fra det moderne samfund. "Sted efter sted efter sted går halvdelen tabt på grund af nybyggeri, indtrængen og plyndring af stedet," siger Jeff Morgan fra organisationen. "Vi taler ikke engang om naturkatastrofer."

Korsridderkonger blev kronet i byen, hvis europæiske arv blev forsømt efter erobringen af osmannerne i det 16. århundrede. I dag befinder stedet sig i et område, der er besat af den tyrkiske hær.

"Manglende vedligeholdelse, manglende midler og en langsom nedbrydning af mindesmærkerne i Famagusta truer den gamle bys muligheder for at overleve," bemærker Global Heritage Fund i sin rapport.

I dag går forsømmelse, dårlig afvanding og overgroning med vegetation hårdt ud over komplekset. Men "med ordentlig restaurering og vedligeholdelse kan templerne blive en stor indtægtskilde i den lille by Maluti," siger Global Heritage Fund i sin rapport.

"Uden en sådan plan vil templerne hurtigt komme i en så dårlig forfatning, at de ikke længere kan istandsættes."

Måske er du interesseret i ...

Læs også