I dødens favntag

Området, der ligger på den sydvestlige spids af Krim-halvøen, blev befolket så tidligt som det 6. århundrede f.Kr. Den omhyggeligt planlagte by Chersonesos, der engang var kendt for sine vine og sin møntfremstilling, blev senere hjemsted for en af de rigeste byzantinske civilisationer ved Sortehavet.Stedet har et enormt potentiale for såvel arkæologiske opdagelser som studier af hundredvis af generationers menneskelig historie," siger Global Heritage Fund i sin rapport. Men nu er Chersonesos i et "dødens favntag" på grund af ukontrolleret turisme og pres fra byudvikling.

27. oktober 2010

Området, der ligger på den sydvestlige spids af Krim-halvøen, blev befolket så tidligt som det 6. århundrede f.Kr. Den omhyggeligt planlagte by Chersonesos, der engang var kendt for sine vine og sin møntfremstilling, blev senere hjemsted for en af de rigeste byzantinske civilisationer ved Sortehavet.

Stedet har et enormt potentiale for såvel arkæologiske opdagelser som studier af hundredvis af generationers menneskelig historie," siger Global Heritage Fund i sin rapport. Men nu er Chersonesos i et "dødens favntag" på grund af ukontrolleret turisme og pres fra byudvikling.

Umayyade-paladset fra det 8. århundrede var endnu under opførelse, da det blev beskadiget og dækket af sand under et jordskælv omkring år 747. Ruinerne lå glemte hen, indtil arkæologer genopdagede dem i 1934.

I dag har eksperter et grundlæggende kendskab til det historiske sted, men de frygter, at en stor del af de rester af paladset, der har overlevet, vil forsvinde, i takt med at Jeriko fortsætter sin bymæssige og landbrugsmæssige udvikling.

Mange års forsømmelse, plyndring, hærværk og manglende finansiering er gået ud over Mahasthangarh. Ifølge Global Heritage Fund har kraftige regnskyl og den meget saltholdige jord eroderet mindesmærkets dårligt vedligeholdte terrakotta-kunsthåndværk.

Måske er du interesseret i ...

Læs også