Gaudís mesterværk

Barcelonas surrealistiske og naturinspirerede vartegn, Sagrada Família, har været under opførelse i 128 år. Men nu tyder det på, at arkitekten Antoni Gaudís evighedsbyggeri bliver færdigt. Gå også bag om byggeriet på den interaktive tegning i højremenuen.

24. november 2010

"Min klient har ikke travlt.”

Sådan sagde den spanske arkitekt Antoni Gaudí om sin arbejdsgiver, Gud. Derfor er arbejdet på hans romerskkatolske kirke Sagrada Família, der begyndte i 1882, stadig i gang. 2026 ligner dog en endelig slutdato.

Kirken med de mærkelige spir og tusindvis af detaljer på facaden hæver sig op til 170 m over Barcelonas centrum og får hvert år opmærksomhed (og euro) fra omkring to millioner besøgende. I november indviede pave Benedikt 16. kirken som basilika, der er en hædersbevisning for særligt vigtige kirker. Det er en god anledning til at tage Gaudís projekt op til fornyet vurdering og se på hans visionære ideer.

Sagrada Família har altid været både beundret og udskældt. Surrealisterne betragtede Gaudí som deres, mens forfatteren George Orwell kaldte kirken “en af de hæsligste bygninger i verden”. Gaudís vision var lige så speciel som Gaudí selv og inspireret af hans religiøse tro og kærlighed til naturen. Gaudí så naturens verden som fyldt med bløde kurver – ikke rette linjer. Han så, at naturens egne bygningsværker havde en forkærlighed for bøjelige, men stærke materialer som træ, muskler og sener. Med det som forbillede lod Gaudí sine bygninger udspringe af det synspunkt, at hvis naturen er Guds værk, så ærer man Gud bedst ved at lade arkitekturens former og bygninger udspringe af hans værk.

Forskeren Joan Bassegoda Nonell fra Barcelona mener, at Gaudís berømte vending “originalitet er at vende tilbage til udgangspunktet” betyder, at udgangspunktet for alting er den gudskabte natur. Gaudís religiøse tro var hans egen, men hans tro på naturens ingeniørkunst var en forløber for vor tids bionik-forskning, hvor den teknologiske udvikling henter inspiration i naturens effektivitet.

Gaudí blev født i 1852 og var tidligt fascineret af geometri og den catalanske natur. Efter arkitektskolen grundlagde han sin egen stil af nygotik, art nouveau og elementer fra Asien. For Gaudí kunne form og funktion ikke skilles ad. Man kunne først finde æstetisk skønhed, når man havde søgt efter den strukturmæssige effektivitet, der styrer naturens verden. “Intet er kunst, hvis det ikke kommer fra naturen,” konkluderede han.

Gaudí arvede i 1883 Sagrada Família fra en arkitekt, der havde lagt et traditionelt, nygotisk fundament. Gaudí ville derimod lave en himmelstræbende historie om Jesu liv, men vidste, at projektet ville række ud over hans levetid. I løbet af 12 år, frem til sin død i 1926, lavede han sine planer som geometriske, tredimensionelle modeller i stedet for tegninger. Selv om mange af dem blev ødelagt under den spanske borgerkrig, har de haft stor betydning for Gaudís efterfølgere.

“De rummer bygningens strukturmæssige dna,” forklarer arkitekten Mark Burry, der har arbejdet på Sagrada Família i 31 år. Ved hjælp af tegninger og computerteknologi har han oversat Gaudís formgivning for nutidens håndværkere. “Selv af brudstykker kan man finde den arkitektoniske helhed. Modellerne var Gaudís måde at løse arkitektens udfordring på. At tage en kompleks, holistisk idé og forklare den, så andre kan forstå den og videreføre den efter ens død.”

Adrian Bejan siger, at Sagrada Famílias facader bygger på det gyldne snit, der er det geometriske forhold “bag al æstetisk tiltalende kunst”. Professoren fra Duke University i North Carolina, USA, hvis konstruktale lov fastslår, at naturens design er et universelt fysisk fænomen, kalder Gaudí en foregangsmand og en “linedanser på linen mellem kunst og videnskab”.

Ifølge Adrian Bejan forstod Gaudí, at naturen er bygget op efter matematiske love. Det stærkeste er lettest og mest effektivt og derfor også smukkest.

Som Joan Bassegoda Nonell pointerer: “Når vi kigger ud i fremtiden, er læren efter Gaudí ikke at kopiere hans løsninger, men at søge inspiration i naturen. For naturen går ikke af mode.”

Naturens design

Gaudí var en pioner inden for en arkitektonisk stil baseret på naturens geometriske former, som afspejlede både hans fødeegn og hans genialitet.

Måske er du interesseret i ...

Læs også