Den endnu ikke istandsatte nordlige strækning af High Line-parken drejer mod vest og fører næsten helt ned til Hudson-floden. Jernbaneselskabet CSX ejer stadig dette stykke af højbanen, men støttegruppen Friends of the High Line håber, at det en dag vil indgå i parken. Hvis det sker, vil udsigten til fyrværkeriet på USA’s nationaldag den 4. juli kunne nydes herfra af alle newyorkere og ikke kun som her af et medlem af Friends of the High Line med ledsager.

Galleri: Miraklet over Manhattan

En nedlagt højbane i New York er blevet omdannet til en højtliggende park, der slet og ret kaldes High Line.

9. august 2011

En nedlagt højbane i New York er blevet omdannet til en højtliggende park, der slet og ret kaldes High Line. Foto: Diane Cook & Len Jenshel.

Et kys er vel en gyldig nok grund til at fjerne øjnene fra den spektakulære udsigt over Tenth Avenue, som arkitekterne har gjort til en af High Line-parkens højdepunkter. De forvandlede en ganske almindelig bro til et enestående amfiteater med trælægter, der fører ned til et udsigtspunkt lige over trafikken.

Højbanen går flere steder direkte gennem fabriksbygninger. Tidligere var banen længere, men den sydligste del af strækningen blev revet ned i 1960’erne, længe før nogen tænkte på at omdanne stedet til en park.

High Line-parkens anden strækning er 0,8 km lang og går fra 20th til 30th Street. Sidste sommer plantede man træer her, så de kunne nå at slå rod og blomstre før indvielsen i juni i år.

Naomi Goldberg Haas’ dansetrup opførte sidste efterår forestillingen Autumn Crossing i High Line-parkens Chelsea Market Passage. Denne overdækkede del af High Line benyttes til udstillinger og andre åbne arrangementer.

Lejlighedskomplekset The Caledonia med facader af glas er et af mange nye bygningsværker, der er skudt op langs High Line-parken.

For bare få år siden var hele højbanestrækningen en rodet urskov af ukrudt og vilde planter. Sådan er det stadig på den tredje og sidste strækning, der ligger på den nordlige side af 30th Street.

Den tætte beplantning i den sydlige ende skaber kontrast til den gamle stålkonstruktion og til bybilledet. Til højre ses The Standard Hotel, en af tre bygninger, som er bygget hen over det gamle banelegeme.

Måske er du interesseret i ...

Læs også