Et hullet sparetip

En ny skrifttype bruger mindre blæk end andre typer. Den er nemlig født med huller i.

28. oktober 2009

Er du miljøvenlig helt ud til fingerspidserne? Det kan du blive med den nye skrifttype Ecofont fra det hollandske marketingfirma Spranq.

Ifølge medejer Alexander Kraaij bruger denne skrifttype mindre blæk end andre typer og sparer både penge og ressourcer. Faktisk hævder han, at en virksomhed med 5000 medarbejdere årligt kan spare op til 650.000 kr. på trykudgifter.

Det er hullerne, der er hemmeligheden. Spranq fandt ud af, at hvis man brugte runde huller (stjerner og striber var for iøjnefaldende), kunne en femtedel af et 10-punkts størrelse bogstav fjernes, uden at det nedsatte læsbarheden. Ved mindre bogstaver er besparelsen reduceret; ved større bliver hullerne for synlige.

Rædsomme ostelignende huller

Men ikke alle elsker den nye Ecofont. Ekspert i skrifttyper Frank Romano afviser Ecofont som en døgnflue, der er uegnet til skrift-typer med fødder og upræcise printere. Han synes også, at dens ostelignende huller ser rædsomme ud.

Alexander Kraaij siger, at udseendet ikke er det vigtige. Selvom der findes en professionel Ecofont med flere alfabeter til store tryksager, er originalen primært tiltænkt hjemmebrug og internt på kontorer.

Måske er du interesseret i ...

Læs også