Dubais roterende skyskraber

I Dubais kommende himmelstræber Dynamic Tower vil de 200 lejlighedsejere have 360 graders panorama-udsigt. Alle etager kan nemlig rotere individuelt.

For fire år siden stod arkitekten David Fisher og beundrede udsigten fra sin vens lejlighed i New York. “Min ven sagde, ‘Se denne udsigt! Ingen andre har denne udsigt!’ Så var det, jeg tænkte, hvorfor hele bygningen ikke kan drejes, så alle kan se den smukke udsigt?”

Snart indledes bygnings-arbejdet på Fisher’s Dynamic Tower, hvor ingen af de 200 lejlighedsejere vil kunne bryste sig af at have den flotteste udsigt. Hver af de 80 etager kan roteres individuelt, så de på lidt under en time kan få et 360-graders panorama over Dubais horisont.

Vindturbiner og solceller mellem hver etage skal levere nok elektricitet til hele bygningen, og måske endda også forsyne de omkringliggende huse. “Det er ikke bare et tårn,” siger David Fisher. “Det er et grønt kraftværk.”

Der er allerede over 1100 mennesker på venteliste til den luksuriøse bygning. Lejlighederne koster mellem 17 millioner kr. og 170 millioner kr. Men så får man ikke bare et roterende hus. Man får også en elevator til bilen, som gør det muligt for beboerne at parkere lige foran deres egen hoveddør.

Sådan skal det virke

  1. Vinden blæser mellem etagerne og skaber kontakt med turbinens blade.

  2. Vinden tager fat i bladene og genere- rer elektricitet, der drejer bygningen.

  3. Et stemmeaktiveret kontrolpanel gør, at man kan “beordre” etagen til at rotere.

Måske er du interesseret i ...

Læs også